Символът на украинската свобода - Т. Шевченко, със свой знак в Добрич

Символът на украинската свобода - Т. Шевченко, със свой знак в Добрич | StandartNews.com

Добрич. Украинската общност в Добрич посади червен дъб, дарен от общината в парка на града в памет на 200-годишнината от рождението на поета, писателя, художника Тарас Шевченко.

 

На импровизирана церемония, на която присъства консулът на Украйна във Варна Ирина Сергеевна, кметът на Добрич Детелина Николова, зам.-кметът Камелия Койчева, украинци, живеещи в Добрич и членове на дружеството "Добруджа - Украйна" отбелязаха значението на Шевченко за украинския народ. ПРедседателят на дружеството Олена Димитрова и украинци прочетоха едно от стихотворенията на Шевченко на четири езика - украински, руски, български и английски.

 

От името на своите сънародници, живеещи на територията на Добричка област Димитрова връчи благодарствен знак на кмета Николова. Пред всички консулът Ирина Сергеевна,изрази благодарност към кмета Николова за подкрепата към нейните сънародници и благодари и на украинците, които успяват в този труден момент за родината им да запазват идентичността си. Консулът отбеляза, че поетът, писател, художник Тарас Шевченко е апостол на истината и свободата в Украйна и подчерта, че с множеството поеми и стихове е поддържал украинския дух в трудни години.

 

"Военните днес искат да спрат националното самоосъзнаване на украинския народ, но ние трябва да обичаме отечеството си и да пазим свободата си. Хубаво е, че Шевченко ще има своя символ тук в Добрич - червения дъб" - каза консулът. Ирина Сергеевна заедно с кмета Детелина николова посадиха фиданката, като кметът добави, че дръвчето ще има паметна табела.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай