Симитли празнува на Малка Богородица с Дичо и Криско

Симитли празнува на Малка Богородица с Дичо и Криско | StandartNews.com

Симитли празнува на Малка Богородица с Дичо и Криско

8-ми септември - Рождество Богородично е един от най-големите християнски празници. На Малка Богородица празнува град Симитли. Жителите му и тази година се радват на богата празнична програма. Празненствата започнаха вчера. Общината осигури пъстра палитра от народни, поп и фолк изпълнители.

Традиция е на сцената да се изявяват местни самодейни изпълнители и доказали се таланти, чиито корени са от града. Тържествата стартираха в понеделник от 17:00 часа, когато на площад „Септември" илюзионистът Люси разкри магията на фокусите пред малки и големи. Час по-късно на сцената излязоха младите таланти на Симитли. Музика, песни и танци веселиха стотиците зрители. Малките шахматисти от града направиха първия ход в празничната програма. На голяма дъска на площада децата от шахматен клуб „Викотори" и общинският кмет Апостол Апостолов направиха демонстрационен мач с големи черно-бели фигури.

Празничната програма днес започна с тържествена света литургия в храм "Рождество на Пресвета Богородица". На обяд бе раздаден курбан за здраве в двора на църквата. Изложбата „Хора и традиции" ще бъде открита в 17:30 часа в изложбената зала на читалище „Св. Климент Охридски". Тържественото шествие започва в 18.00 часа, то ще се води от мажоретен състав и ще тръгне от централния площад в града до паметника на падналите за Освобождението на Симитли. Там представители на общинска администрация, общественици и граждани ще положат венец на признателност, ще преклонят глава пред паметта на героите освободители.

Веселбата започва 18.30 часа на централния площад. На сцената ще излязат самодейните състави към Читалище „Св. Климент Охридски". Тази година симитличани ще празнуват с народните изпълнители Иван Дяков, Румяна Попова и Росица Пейчева. Градусът на настроението ще вдигнат поп-фолк изпълнителите Борис Дали и Джена. Празничната програма ще завърши с изпълненията на Дичо и Криско.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай