Силистра чества своя празник на Петровден

Духовници от пет държави отслужиха Света литургия за здравето на миряните

Силистра чества своя празник на Петровден | StandartNews.com

Силистра. Свещеници от пет държави, во главе с доростолския владика Амвросий отслужиха Света литургия в катедралния храм „Св. св. първоапостоли Петър и Павел" в Силистра. Богослужението, в което взеха участие висши клерикали от България, Румъния, Молдова, Украйна и Полша сложи началото на празника, който крайдунавският град чества всяка година на Петровден.

Пред амвона редом до дядо Амвросий застанаха архиепископ Лауренциу от Сибиу в Румъния, игуменът на Бачковския манастир Борис и епископите Дамян от Киев, Никодим от Молдова и Паисий от Полша.

Стотици богомолци се стекоха на празничното богослужение, за да се поклонят пред Чудотворната икона на Пресвета Богородица, пресена специално за празника на Силистра от Несебър, както и да видят мощите на Свети Андрей –Шогуна от Сибиу, Румъния.

Празничната програма в града продължава с речна регата, организирана от Дунавския клуб в Силистра с която местните моряци отбелязват 29 юни, празника на река Дунав. Тържествата ще завършат довечера в Дунавската градина, където ще свири градският духов оркестър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай