Сигнал срещу мюфтия за насаждане на религиозна омраза

Сигнал срещу мюфтия за насаждане на религиозна омраза | StandartNews.com

Лидерът на ВМРО – БНД в Гоце Делчев Кристина Попова внесе сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров, ДАНС и Народното събрание срешу районния мюфтия Айдън Мохамед. Поводът е речта му на проведения митинг под надслов „Не на омразата", състоял се на 27 февруари в града. Председателят на гоцеделчевската структура на партията смята, че районният мюфтия трябва да бъде проверен за насаждане на религиозна омраза. „Предизвикателство е да живееш с хора, различни от твоя светоглед, хора различни от твоята култура...твоето вероизповедание". Така започнала речта на духовния водеч на мюсюлманите. Според Попова по-нататък в словото си той прокарва отново ясна разделителна религиозна линия - „На това НИ учиха дедите НИ, на това ВИ учиха дедите ВИ".

Мохамед задал въпрос от трибуната: „Какво така се обърка...но фактът, че днеска отсъстват (християните) тука пред нас, е показателно". Укорът отново е към всички християни, създавайки усещането, че сред населението има религизоно разделение и едните живеят отделени от другите. Подобни алюзии за сегрегация са изключително опасни, тъй като подклаждат религизона нетърпимост и разделение в обществото, сред гражданите, твърди лидерът на ВМРО.

„Но вярвайте, поколенията помнят и уважават само такива, проявили мъжество...Ако ние си подадем ръка, утре нашите деца ще се прегръщат, но ако ние си хвърляме заплахи, утре те ще се бият, а техните деца ще се стрелят", казал още районният мюфтия.
Айдън Мохамед обаче ще бъде обект на разседване от страна на прокуратурата по чл. 162 от НК – за проповядване и подбуждане към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност, твърди Попова. „Не съм викан в прокуратурата. Надявам се, че нито един прокурор няма да се хване на някакви предизборни кампании. Спокоен съм, не съм нарушил закона. Омразата е проблем на обществото ни, срещу това протестирахме, срещу оскверняването на молитвени домове на мюсюлманите. Бяхме поканили и християни, и медии. Не съм оскърбил никой с думите си, нито съм призовавал към расова и религиозна омраза", категоричен е районният мюфтия Айдън Мохамед.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай