"Щедър" хладилник изчезна в Русе

"Щедър" хладилник изчезна в Русе | StandartNews.com

Пътят към ада е постлан с добри намерения. Тази знаменита мисъл на Бърнард Шоу за съжаление намери реализация в Русе. Едва 24 часа бедните и социално слаби хора в града се радваха на "щедрия хладилник" с надпис "Ако си далЕ". Той бе поставен на централния площад в Русе и в него хората с добри сърца можеха да оставят хранителни продукти за тези в нужда. Вчера в него имаше оставени порция боб, парче пица, ориз със зеленчуци, парчета баница, боза и др.

Хладилникът за бедни обаче мистериозно изчезна вчера. За това сигнализираха русенци, решили да оставят по нещо за изпаднали в нужда съграждани, предаде "Русе нюз". Хладилникът е облепен с надписи "Ако си далЕ" и "Място за хранителна помощ от хората за хората". Той е част от инициативата, която съществува от 6 месеца. Грижата за гладните дава тласък на каузата "Ако си дал", която е дело на софиянеца Стефан Чолаков и 15-годишният Мино Караджов. Целта е годната остатъчна храна да се предава за раздаване, вместо да се изхвърля.

Около 15,30 ч. вчера група деца, с торбички хранителни продукти, които искаха да оставят за нуждаещите се, напразно търсеха къде е хладилникът, твърдят от "Русе нюз". . "Тук беше, вчера го видях", ядосваше се един от малчуганите. Инициаторът, столичният готвач Стефан Чолаков, категорично отрече това да е ставало по негово указание.

Съдбата на хората в нужда от Плевен е далеч по-щастлива от тези в Русе. На главната улица, пред централния мол, до пощата е поставен поредният хладилник за бедни. "Инициатор за това добро е писателката и общественик от Плевен, Гергана Дончева", пише на поста си във Фейсбук Стефан Чолаков.

Софиянци, които живеят в "Овча купел" 2, пък ше се радват на благотворителност по Коледа. Още на 8 декември Здравка Борисова бе написала във Фейсбук: "Много е лесно да си добър...... трябва само желание! Преди около час решихме да се организираме да раздадем храна за Коледа. На който се обадих за съдействие , всеки се съгласи! Благодаря, че ви познавам! Част от храната ще бъде раздадена на 25.12.2015г. в хладилника на ул."Президент Линкълн" 111, а другата част в църквата в кв. Овча купел 2! И отново благодаря на всички, които ще помогнат да направим Коледа по-сита и хубава за хората в нужда! Моля, да разкажете за това на всеки, който има нужда от храна".

На щедрата витрина не й провървя в Пловдив. Хладилникът бе дарен от българка, живееща в Цюрих, а появата му бе вдъхновена от инициативата в помощ на бедните "Ако си дал". Дни след поставянето му обаче той бе разбит. Ремонтираха го напълно доброволно от фирма за хладилна техника. Децата от цяло пловдивско училище пък обещаха и изпълниха обещанието си си всеки ден да раздават храна на нуждаещите се. В средата на декември кметът на града Иван Тотев издаде заповед хладилникът за бедни в центъра на града, който от месец храни социално слаби, да бъде премахнат. Витрината няма разрешение за ползване и е поставена незаконно върху общински имот. Няма разрешение от общината, а и от Агенцията по храните в Пловдив също смятат, че храната, която се поставя в хладилника, би могла да е опасна. Самият Стефан Чолаков пък коментира в социалната мрежа, че е постигнал споразумение за хладилника в Пловдив, ако успее да му намери подходящо заведение, пред което да го постави.

"Българският модел" има последователи и в чужбина. В Испания двама кметове поставиха хладилници, в Кейптаун, в Ксанти и в Атина българи направиха същото.

От инициативата "Ако си дал" започват след Нова година подписка за защита на продуктите от българско мляко. Към момента 80 процента от продуктите на пазара са от сухо мляко и от такова с неясен произход. Идеята е производителите да започнат да произвеждат продукти от истинско мляко. Инициаторите ще поставят формуляри до всеки един хладилник за бедни в градовете.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай