Щъркели пак заселиха колония в Самуилово

Щъркели пак заселиха колония в Самуилово | StandartNews.com

Първите щъркели долетяха в селото, където е единственият у нас музей на щъркела - Самуилово. Първите са два и пристигнаха снощи, похвали се кметицата Пламена Костадинова. Очаква се до няколко дни да пристигнат още птици от Юг. Миналата година само бебетата щъркели са били 35 като тази година се надяват техният брой да е повече.

Обичаят повелява мартениците да се свалят, когато се види щъркел. Този път ще изчакаме ден-два, защото току-що ги сложихме, шегуват се жителите на Самуилово.

Селото е прочуто с това, че в местния парк от стари дъбови дървета на по 600 и повече години се намира най-голямата естествена колония на белите птици у нас. Най-напред пристигат мъжките екземпляри, които се заемат да подготвят гнездата за половинките си и бъдещото им потомство. Хората им се радват, грижат се за тях и ревностно ги пазят. Тази година първият мъжкар предизвикал особено оживление, защото се появил навръх Баба Марта.

По данни на еколози, в парка на Самуилово трайно гнездят между 11 и 13 двойки. Дърветата обаче са толкова стари, че дебелите им клони са станали много крехки, чупят се и гнездата падат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай