Шест жилищни сгради в Кърджали ще бъдат санирани с европари

Шест жилищни сгради в Кърджали ще бъдат санирани с европари | StandartNews.com

Шест жилищни сгради в Кърджали ще бъдат санирани с европари по проекта „Енергийно обновяване на българските домове", финансиран oт ОП „Регионално развитие" и изпълняван от МРРБ.

Пионер сред тях е блок "Здравец" на ул. „Волга" 2 в областния град. Строително-монтажните работи там вече стартираха, увери се лично областният управител Илия Илиев, който направи оглед на обекта и разговаря с изпълнителите от фирма „Адванс 2002" – Хасково. В момента се полага външната изолация. Работният проект включва още подмяната на дограма, ремонт на общите части, монтаж на соларни панели и др. Срокът за изпълнение е 3 месеца, но от фирмата се надяват да приключат за два. Обитателите на блока са първите, възползвали се от предимствата на т. нар. пилотна програма за саниране. По нея първоначално сдруженията на собствениците трябваше да участват със съфинансиране в размер на 25%, но впоследствие бе решено държавата да поеме всички разходи.

Благодарение на експертите на МРРБ, които форсираха изпълнението на проекта, Кърджали скоро ще може да се похвали с енергийно обновени жилищни сгради, заяви Илиев. След блока на ул. „Волга" 2, предстои да стартира саниране на още 5 жилищни сгради.

Данните за текущия напредък на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради, която стартира през 2015 г., сочат, че в област Кърджали за саниране са кандидатствали 67 сдружения, а броят на подписаните договори е 57.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай