Шапкар от Хасково стана на 104 години в Международния ден на младежта

Шапкар от Хасково стана на 104 години в Международния ден на младежта  | StandartNews.com

Хасково. В Хасково вероятно живее най-старият шапкар в България. Дядо Атанас Стоянов, който е прочут с майсторлъка си да шие шапки в южния град, навърши 10 4 години в Международния ден на младежта.

Роден е на 12 август в далечната 1909 година в Лозенград. В Хасково идва със семейството си когато е на е 4-5 години. Занаята с шапките подхваща покрай вуйчо си Тодор. Съвсем скоро се прочул като най-добрия шивач в Южна България на барети, каскети и фуражки, кожени шапки, а като неговите калпаци от астраган нямало никъде другаде. Заради добрия му характер и златните ръце, макар и беден, му пристава една от най-знатните хасковлийки по онова време Елена. И жена му била в занаята с шиенето, но се била изучила в класа за фино дамско бельо в училището на майката на Дечко Узунов в София, спомня си бай Атанас.

Със съжаление признава, че никой от фамилията му-две деца, трима внуци и правнучка- Елица, с която имат точно 100 години разлика, не са го наследили в занаята. Признава и обаче, че нито той, нито близките му имат навика да носят шапки по старата максима, че обущарят ходи със скъсани обувки.

104-я си рожден ден столетникът посреща в добро настроение и дори се шегува, че годинките му не са никак много.

Столетникът черпи за празника си с шоколадова торта и признава, че макар в младините си да е бил въздържател, сега си позволява по един напръстник ракийка, пийва си и червено винце. Винаги е готов и да замени супите с блажно, като на почит при него е шунката, издава внучката му Диана Стефанова. Другият ритуал при дядо й е сутрешен-той не сяда за закуска без чаша нес кафе и курабийки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай