Понеделник,

Шампион раздаде оскарите в Димитровград

252
Шампион раздаде оскарите в Димитровград
A
A
A

Дискусията на в. "Стандарт" в Димитровград, раздаде и своите награди. Първата от тях в категория Икономика взе Yazaki Corporation, като дейността й е свързана с производство на автомобилни кабелни инсталации. Основните й клиенти са световно известните производители като Рено, Форд и Мерцедес. През край Димитровград, а август 2017г. в него започваха работа и първите служители. С инвестицията се сложи и началото на новата индустриална зона в общината и се даде мощен тласък на икономиката в региона. Сега в завода работят близо 2400 човека от всички населени места в областта. „Язаки“ е компания, която инвестира в обучението на своите кадри и тяхното кариерно развитие. И затова логично наградата за Язаки България получи Радка Стойкова - Мениджър "Човешки ресурси".  Наградата му връчи областният управител Станислав Дечев, като обясни, че това е благодарността на държавата към инвеститорите. 

В катерогия Технологии наградата спечели едно дружество със солидна биография. Тя започва да се пише още преди 15 години, когато е развойно –инженерингово звено към една от големите европейски фабрики за производство на дамски чанти „Пролет“ ЕООД. Неговата задача е да създаде автоматизирани системи и машини за кожено-галантерийната промишленост, които не се предлагат на европейския и световния пазар. Факт е, че продуктите, които се създават, са базирани на най-съвременни технологии и разработки, и затова ги превръщат в истински иновативни изделия без аналог в европейски и световен мащаб. Тази година в конкуренция с над 300 фирми от цял свят фирмата участва със свои патентовани машини на най-големия панаир за машини и технологии в областта на кожно-галантерийната промишленост - в Милано. А до края на май фирмата ще открие и нова производствена база в Димитровград. Наградата е за ПЛ Проджект ООД и управителя Пламен Цонев

Заслужено  отличието в катерогия Спорт отиде при Спортния  клуб по борба, който за 12  години извървя пътя до водещ клуб в борбата свободен стил. Спечелени  са 192 златни , 82 сребърни и  190 бронзови медала , както и 18 отборни  държавни титли за различни възрастови групи. Последните 5 години клубът неизменно е  клуб №1 в свободната борба в България. Голяма част от състезателите му стигнаха до националните отбори и представиха страната 103 пъти на Европейски и Световни първенства. Наградата на Спортен клуб по борба — Димитровград ще получи президента Георги Георгиев и от двукратния олимпийски шампион по борба проф. Петър Киров (на снимката вляво). Именитият борец има в кариерата си 52 златни медала от големи първенства. На летните олимпийски игри в Мексико 1968 и Мелбърн 1972 Киров печели златните медали. От световни шампионати печели три титли (Едмънтън 1970, София 1971 и Катовице 1974 г). Четири пъти е и първенец на Европа. 11 пъти е носител на пояса на "Никола Петров". През 1971-а и 1972-а година е "Спортист на годината" на България. Завършва с отличие ВИФ "Георги Димитров", а през 2002-а година е удостоен с орден "Стара планина" I степен за изключителните му заслуги за развитието на българския спорт и по случая неговата 60-годишнина. Ръководител на катедра "Борба и джудо" в НСА.

В категория Култура за първи път даваме наградата на Джаз формация. Това е  акустично джаз трио, което е създадено още 1986г. към общината. Формацията е гостувала на почти всички джазови срещи в страната, дори грабна наградата „Асен Овчаров” в Сопот. Има концерти и в Германия, и в Гърция. От 2009г. Акустично джаз трио е инициатор на Младежкия джазов фестивал, организира образователни концерти в училищата и детските градини, работата е насочена към младите хора на Общината и затова музикантите има съществена роля в развитието на духовния и културен живот. Наградата получи ръководителят на Акустично джаз трио Димитър Русев. Той бе награден от Бони Петрунова. Тя е директор  Националния исторически музей и в това си качество съобщи, че един от първите гости с изложба в НИМ ще бъде регионалният музей в Димитровград. 

"В петък бяхме в Стара Загора. Там вицепремиерът Томислав Дончев заяви пред бизнеса, професионалните гимназии и висшите учебни заведения, че вече нямаме силна нужда от специалности като публична администрация и пи ар, но имаме голям глад за математици, физици и инженери. И с огромно удоволствие награди директора на Математическата гимназия в Стара Загора. Днес в Категория Образование награждаваме колежката  му от Димитровград, която също има с какво да се гордее. Както се досетихте, става дума за най-старото училище в града, със 70-годишна история - ПМГ „Иван Вазов” . Това е и водещо в региона училище по отношение на въвеждането на иновативни методи на обучение чрез нови технологии. Преди две години училището се класира на 7 място в страната по успех от Национално външно оценяване по български език и литература и математика. Училището се гордее с наградите на учениците, завоювани от национални олимпиади. Работи успешно и по програма „Училища – посланици на Европейския парламент“. Гимназията е дала на България поне двама академици – Васил Сгурев и Васил Гюзелев", обясни главният редактор на в. "Стандарт" Славка Бозукова. Наградата получава директорката от ПМГ „Иван Вазов” Илияна Славова. Тя съобщи, че училището, което ръководи има най-много излъчени таланти от всички школа в областта. 

Последната награда прави възможни получаването на всички преди нея. Защото е в Категория Сигурност. Тя е за пожарната служба в Димитровград, която е за пример, защото освен иманентната си дейност, тя работи активно с деца, хора в неравностойно положение и такива от третата възраст. Особен интерес за учениците са младежките противопожарни отряди „Млад огнеборец“, които всяка година представят достойно общината в областни  и национални състезания. Благодарение на смелите мъже от пожарната бяха потушени мащабни горски пожари в Странжа, Сакар. Едно от най-големите изпитания за високия професионализъм на службата  бе наводнението в село Странско, но благодарение на бързата и навременна реакция на пожарникарите, в селото няма постарадали хора. Наградата е за главен инспектор Иван Пачов - началник на Районна служба по пожарна безопасност и защита на населението – Димитровград Иван Пачов. 

"Честито на всички наградени. Пожелавам ви много здраве и нови сили за да работите за бъдещето на Димитровград. Обичайте града си, възпитавайте децата в родолюбие. Гласувайте с разума, а не с емоциите", закри дискусията главният редактор на в. "Стандарт" Славка Бозукова.


Всички новини от категория Моят град.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички