Шампион раздаде оскарите в Димитровград

Главен инспектор Иван Пачов - началник на Районна служба по пожарна безопасност и защита на населението – Димитровград Иван Пачов взе едно от големите отличия

Шампион раздаде оскарите в Димитровград | StandartNews.com

Дискусията на в. "Стандарт" в Димитровград, раздаде и своите награди. Първата от тях в категория Икономика взе Yazaki Corporation, като дейността й е свързана с производство на автомобилни кабелни инсталации. Основните й клиенти са световно известните производители като Рено, Форд и Мерцедес. През край Димитровград, а август 2017г. в него започваха работа и първите служители. С инвестицията се сложи и началото на новата индустриална зона в общината и се даде мощен тласък на икономиката в региона. Сега в завода работят близо 2400 човека от всички населени места в областта. „Язаки“ е компания, която инвестира в обучението на своите кадри и тяхното кариерно развитие. И затова логично наградата за Язаки България получи Радка Стойкова - Мениджър "Човешки ресурси".  Наградата му връчи областният управител Станислав Дечев, като обясни, че това е благодарността на държавата към инвеститорите. 

В катерогия Технологии наградата спечели едно дружество със солидна биография. Тя започва да се пише още преди 15 години, когато е развойно –инженерингово звено към една от големите европейски фабрики за производство на дамски чанти „Пролет“ ЕООД. Неговата задача е да създаде автоматизирани системи и машини за кожено-галантерийната промишленост, които не се предлагат на европейския и световния пазар. Факт е, че продуктите, които се създават, са базирани на най-съвременни технологии и разработки, и затова ги превръщат в истински иновативни изделия без аналог в европейски и световен мащаб. Тази година в конкуренция с над 300 фирми от цял свят фирмата участва със свои патентовани машини на най-големия панаир за машини и технологии в областта на кожно-галантерийната промишленост - в Милано. А до края на май фирмата ще открие и нова производствена база в Димитровград. Наградата е за ПЛ Проджект ООД и управителя Пламен Цонев

Заслужено  отличието в катерогия Спорт отиде при Спортния  клуб по борба, който за 12  години извървя пътя до водещ клуб в борбата свободен стил. Спечелени  са 192 златни , 82 сребърни и  190 бронзови медала , както и 18 отборни  държавни титли за различни възрастови групи. Последните 5 години клубът неизменно е  клуб №1 в свободната борба в България. Голяма част от състезателите му стигнаха до националните отбори и представиха страната 103 пъти на Европейски и Световни първенства. Наградата на Спортен клуб по борба — Димитровград ще получи президента Георги Георгиев и от двукратния олимпийски шампион по борба проф. Петър Киров (на снимката вляво). Именитият борец има в кариерата си 52 златни медала от големи първенства. На летните олимпийски игри в Мексико 1968 и Мелбърн 1972 Киров печели златните медали. От световни шампионати печели три титли (Едмънтън 1970, София 1971 и Катовице 1974 г). Четири пъти е и първенец на Европа. 11 пъти е носител на пояса на "Никола Петров". През 1971-а и 1972-а година е "Спортист на годината" на България. Завършва с отличие ВИФ "Георги Димитров", а през 2002-а година е удостоен с орден "Стара планина" I степен за изключителните му заслуги за развитието на българския спорт и по случая неговата 60-годишнина. Ръководител на катедра "Борба и джудо" в НСА.

В категория Култура за първи път даваме наградата на Джаз формация. Това е  акустично джаз трио, което е създадено още 1986г. към общината. Формацията е гостувала на почти всички джазови срещи в страната, дори грабна наградата „Асен Овчаров” в Сопот. Има концерти и в Германия, и в Гърция. От 2009г. Акустично джаз трио е инициатор на Младежкия джазов фестивал, организира образователни концерти в училищата и детските градини, работата е насочена към младите хора на Общината и затова музикантите има съществена роля в развитието на духовния и културен живот. Наградата получи ръководителят на Акустично джаз трио Димитър Русев. Той бе награден от Бони Петрунова. Тя е директор  Националния исторически музей и в това си качество съобщи, че един от първите гости с изложба в НИМ ще бъде регионалният музей в Димитровград. 

"В петък бяхме в Стара Загора. Там вицепремиерът Томислав Дончев заяви пред бизнеса, професионалните гимназии и висшите учебни заведения, че вече нямаме силна нужда от специалности като публична администрация и пи ар, но имаме голям глад за математици, физици и инженери. И с огромно удоволствие награди директора на Математическата гимназия в Стара Загора. Днес в Категория Образование награждаваме колежката  му от Димитровград, която също има с какво да се гордее. Както се досетихте, става дума за най-старото училище в града, със 70-годишна история - ПМГ „Иван Вазов” . Това е и водещо в региона училище по отношение на въвеждането на иновативни методи на обучение чрез нови технологии. Преди две години училището се класира на 7 място в страната по успех от Национално външно оценяване по български език и литература и математика. Училището се гордее с наградите на учениците, завоювани от национални олимпиади. Работи успешно и по програма „Училища – посланици на Европейския парламент“. Гимназията е дала на България поне двама академици – Васил Сгурев и Васил Гюзелев", обясни главният редактор на в. "Стандарт" Славка Бозукова. Наградата получава директорката от ПМГ „Иван Вазов” Илияна Славова. Тя съобщи, че училището, което ръководи има най-много излъчени таланти от всички школа в областта. 

Последната награда прави възможни получаването на всички преди нея. Защото е в Категория Сигурност. Тя е за пожарната служба в Димитровград, която е за пример, защото освен иманентната си дейност, тя работи активно с деца, хора в неравностойно положение и такива от третата възраст. Особен интерес за учениците са младежките противопожарни отряди „Млад огнеборец“, които всяка година представят достойно общината в областни  и национални състезания. Благодарение на смелите мъже от пожарната бяха потушени мащабни горски пожари в Странжа, Сакар. Едно от най-големите изпитания за високия професионализъм на службата  бе наводнението в село Странско, но благодарение на бързата и навременна реакция на пожарникарите, в селото няма постарадали хора. Наградата е за главен инспектор Иван Пачов - началник на Районна служба по пожарна безопасност и защита на населението – Димитровград Иван Пачов. 

"Честито на всички наградени. Пожелавам ви много здраве и нови сили за да работите за бъдещето на Димитровград. Обичайте града си, възпитавайте децата в родолюбие. Гласувайте с разума, а не с емоциите", закри дискусията главният редактор на в. "Стандарт" Славка Бозукова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай