Село вдига барикади срещу ново сметище

Бунтовници се жалват в Брюксел от строежа на депо край Джерман

Село вдига барикади срещу ново сметище    | StandartNews.com

Дупница. Село реши да се брани с барикади от ново сметище. Бунтове и живи вериги ще спрат багерите при строежа на депото край дупнишкото Джерман, обявиха от инициативния комитет. Местните дори написаха жалба до Брюксел, молейки Европейската комисия за помощ срещу складирането на отпадъци от целия регион.

Не сме аборигени, разбираме, че ни зареждат екологична бомба, скочиха джерманци на общоселско събрание. Опълчението им бе подкрепено от съседните села и дори от дупничани. Събрани санад 1000 подписа срещу проекта.

180 дка в землището на Джерман са определени за бъдещоторегионално депо. В него ще се преработват отпадъците на 6 общини в Кюстендилско.

Бъдещият завод за преработка на отпадъци ще струва 32 милина лева. Ако той не бъде изграден, общините ще бъдат ударени с огромни глоби от ЕС. Проектът обаче захапва част от нивите на местното население, които ще се оказжат под депото. Хората се притесняват, че сметта ще отрови почватаи няма от какво да се препитават. Предвиденатаплощадка за преработка на бетонни отпадъци също нажени страстите, защото ще затрупа с тонове прах района.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай