Село си избра герб с минерална вода и параклис

Село си избра герб с минерална вода и параклис | StandartNews.com

Гоцеделчевско село с 2200 жители скоро ще си има герб. Преди месец кметството в Мусомища обяви конкурс за изготвянето на селския символ. Нямаше никакви ограничения за участниците и бяха направени десетки предложения от местни хора как трябва да изглежда гербът на селището.

„Успяхме да стигнем до консенсус с жителите на Мусомища. Обсъдихме различни идеи и решихме как ще изглежда този герб. Вече дадохме макета на специалист, който да го изработи. Допитахме се и до експерт по хералдика /б.а. – наука за гербовете/. Убеден съм, че всяко населено място трябва да има свой герб", заяви кметът на селото Тодор Либяховски.

Място в символа на селището намериха уникалният параклис в Пирин планина – „Успение Богородично", както и минералният извор Топлицата с басейна. Светата обител дълги години строили местните хора, те мъкнели с магарета и коне строителните материали по стръмните горски пътеки. Помогнали за градежа със собствени средства, положили и доста доброволен труд. В момента параклисът извисява снага в планината и е като магнит за гостите на населеното място.

„Превръща се в туристическа дестинация. Винаги е отворено там. Той е символ на нашата вяра, а също така и на туризма, който искаме да развиваме", уточни селският управник. Басейнът с минерална вода също води много гости в Мусомища, в него температурата през цялата година е 22 градуса. През лятото е пълно с народ от целия регион. „Скоро гербът ще краси сградата на кметството, ще го поставим до родния трибагреник", допълни кметът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай