Село празнува 400 г. уникален храм

В Добърско бранят вековната църква от свещеници

Село празнува 400 г. уникален храм | StandartNews.com

Благоевград. С редица прояви хората в разложкото село Добърско ще честват 400-годишнината на своята гордост – храм „Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат". Светата обител, в която Исус Христос е изобразен в ракета, е построена в далечната 1614 г. Заради уникалната църква в селището всеки ден пристигат туристи от страната и чужбина. Тя отдавна се е превърнала в емблема за населеното място.

 

„От 1 януари 2008 г. храмът е под шапката на Националния исторически музей. За нас тази година е много важна. Няма човек, който да не е съпричастен към проявите, с които ще отбележим тази кръгла годишнина на нашата църква. Вече сме провели разговори с ръководството на НИМ, с община Разлог. Целта е да осигурим средства за празничните прояви", заяви кметът на Добърско Никола Найденов. През цялата година ще има различни събития, с които ще се чества 400-годишнината на светата обител. Сигурно е, че в тях ще участват прочутите Добърски баби. През 2012 г. 12-те самодейки бяха избрани в Националната листа за живи човешки съкровища. „Ще огласим от сърце и душа проявите в чест на нашия храм. Благодарение на него селото ни е известно не само в цялата страна, на и зад граница", твърдят те.

 

Жителите на Добърско мислят не само за празненствата, но и как да защитят храма. Неврокопска митрополия иска да вземе от държавата уникалния храм. Внесена е искова молба в съда. Митрополията е представила нотариален акт за църквата от 2003 г.

 

„Преди 10 години пак направиха опит, но видяха, че хората са против и свещениците се отказаха да искат храма. Вътре не може да се водят служби, да се палят свещи, да влизат много миряни наведнъж. Църквата е малка, тясна и ниска. Ще се съсипят и иконите, и уникалните стенописи", категорични са местните хора. Те от години настояват да бъде под егидата на ЮНЕСКО. Сега е моментът да се постигне тази цел, тъй като втори мандат шеф на организацията е българката Ирина Бокова, допълват те.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай