Село не дава пасища на чужд фермер

Село не дава пасища на чужд фермер | StandartNews.com

Петричкото село Старчево не дава своите пасища и мери на фермер от Петрич. Местните хора започват съдебна битка, за да запазят земите за местните животновъди. Те внесоха жалба в съда в края на миналата седмица.

„Ние сме против решение на комисия от общината да се дадат на петричкия фермер Любен Николов близо 110 декара пасища и мери от общинския поземлен фонд, който е в нашето землище", разкри кметът на населеното място Георги Кузманов. Той уточни, че водят битка повече от година срещу въпросния животновъд. Дори събраха подписка срещу него с искане за референдум. Защото това бе последната надежда на местните жители да решат проблема законово. С това решение на комисията реално ще го легитимират и ще прави каквото си иска. Досега ползваше неправомерно пасища и мери. Затова разчитаме на съда да защити правата на тукашните фермери, а не на чуждия, твърди селският управник.

Кузманов увери, че хората в Старчево не са се отказали и от провеждането на референдум, за да изгонят от земите си петричкия животновъд. „Вече съм говорил на тази тема с председателя на общинския съвет в Петрич Георги Динев. Първо обаче трябва да се преборим за отмяната на решението да му се предоставят пасища и мери на Николов, който отглежда край селището над 1200 овце и кози. После ще дойде ред и на референдума", увери кметът на Старчево.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай