Села се отказват от полицията, наемат частни гардове

Села се отказват от полицията, наемат частни гардове | StandartNews.com

Видин. Не полиция, а частната охранителна фирма „Сова – 7" пази селата около Видин. От есента частните гардове патрулират в Новоселци, а вече – и по улиците на Бяла Рада, Слана бара, Рупци, Акациево, Войница.

Примерът им е заразителен и други села също предлагат на фирмата да ги охранява.
Откакто „Сова – 7" пое охраната ни, никой не съобщава за кражби, сподели кметът на Новоселци Панталей Панчев. Отдъхнахме си – преди всеки ден някой оставаше без кокошки, буркани с храна или покъщнина. Срещу 10 лв. на месец купихме спокойствието си, обобщи кметът.

И в Слана бара си отдъхнали от крадците, похвали се кметът Севделин Младенов. Срещу 8 лв. на месец набезите на крадците са пресечени. Видяхме се в чудо, в селото, където живеят 365 души, останахме без нито една медна пръскачка. Всичко е задигнато, пръскаме с метлата като едно време. Полицаи идваха всеки ден, но за да регистрират кражбата и да напишат протокол. На два пъти сме хващали крадци в чуждите къщи, но ...нищо. Предаваме ги на полицията, а тя ги пуска. Такъв е законът, обясняват ни.

В Бяла Рада кражбите не били чести, но хората пожелали да наемат фирмата за своята сигурност и спокойствие, казаха от кметството.

Видинските села са потърпевши от ромите в близкия квартал „Нов път". Голяма част от тях бяха превърнали в препитание кражбата и препродажбата на продукция, медни тави, телевизори. Сега остават без него и мнозина тръгват към Европа след отварянето на трудовите пазари, обясни кметът на Слана бара Севделин Младенов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай