Сбирка на арменска семейна памет представят в Кърджали

Сбирка на арменска семейна памет представят в Кърджали | StandartNews.com

Кърджали. В Кърджали представят изложба на арменски обредни костюми и артефакти. В експозицията са включени годежен пръстен и диамантена огърлица от семейните ценности на кърджалийските арменци. Архивна снимка от сватбата на Азадухи и Агоп Еничерян от Кърджали, състояла се през юни 1944 г. и съхранената автентична сватбена рокля от празничното събитие, са само част от експонатите, които ще видят посетителите. Арменската църква в Пловдив е предоставила редки предмети и артефакти-дамски шал, везан на ръка, донесен от Одрин през 1919 г., църковно каре, везано със злато, и църковно каре с образа на Св. Георги.

Специално за случая в Кърджали ще пристигнат и представители на арменските дружества от Пловдив, Добрич и Хасково. Домакините обещават да изненадат гостите с домашно приготвени арменски сладки.

Проявата е част от инициативата „Мултикултурният град" на артдвижение „Кръг" и общината Кърджали в партньорство с Арменския благотворителен съюз „Парекодзаган" от Пловдив и местното Дружеството на арменците „Севан".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай