Съветници бранят с декларация свещеник за водосвет на къщата на Ванга

След 17 г. и 7 месеца чакане домът на пророчицата отвори врати за посетители

Съветници бранят с декларация свещеник за водосвет на къщата на Ванга | StandartNews.com

Митрополит Серафим : Не съм съгласен, че я представят за светица

Благоевград. Комисията по образование и вероизповедание в общинския съвет на Петрич прие в петък декларация в защита на архиерейския наместник Ангел Кочев. Миряни пък от няколко дни събират подписка в подкрепа на свещеника, който отслужи водосвет в къщата на Ванга в местността Рупите на 25 март. Повод за инициативата е изявление на Неврокопския митрополит Серафим, че архиерейският наместник на южния град не е съгласувал службата с него и е нарушил каноните на църквата.

„В декларацията твърдим, че отец Ангел е пример за духовник, истински водач на вярващите. Не бива да става изкупителна жертва на доноси и клевети. Не е направил нищо лошо. Осветил е къщата на емблемата на Петрич и на иконата на България – леля Ванга. На 15 април очаквам местният парламент да приеме тази декларация. Ще я изпратим в Светия синод и в Неврокопска митрополия", заяви председателят на комисията по образование и вероизповедание Благой Калъпсъзов.

Светниците настояват всички свещеници в Петричка духовна околия да излязат с ясна позиция са „за" или „против" действията на отец Ангел. "Аз съм напълно спокоен. Преди дни проведох с Неврокопския митрополит Серафим телефонен разговор. Обсъдихме ситуацията, в думите на владиката не усетих никакъв укор. Смятам, че не съм извършил нищо нередно. Покойният владика Натанаил никога не ни е спирал да служим в храма на леля Ванга", заяви отец Ангел Кочев. Самият Серафим призна, че не е наказал архиерейския наместник на Петрич, не са предприети никакви административни мерки спрямо него.

„Не е проблем освещаването на къщата. Но предстои със свещениците да коментираме явлението Ванга. И аз, и църквата не сме съгласни с това, за което се представя тя – че едва ли не е светица", коментира Неврокопският митрополит.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай