„Самодивска сватба" вдигат край Кърджали

Със спектакъла откриват 13-ото издание на фестивала „Перперикон"

„Самодивска сватба" вдигат край Кърджали | StandartNews.com

Кърджали. „Самодивска сватба" вдигат край Кърджали. С музикално-танцовия спектакъл ще бъде открито 13-ото издание на Международния фестивал Перперикон.

Това ще се случи в най- късата нощ през годината на 22 юни. Естествен фон на представлението ще бъде уникалният природен феномен „Каменната сватба", намиращ се на 2,5 км от Кърджали.

Приказната атмосфера, съществуваща на мястото, наречено «Каменната сватба», копнее да прегърне всеки, който вярва в магията на изкуството, смятат организаторите от Сдружение „Перперикон –Мелпмена".

Спектакълът е изграден по балкански легенди, автор и постановчик е актрисата Румяна Бъчварова. В него са включени близо 50 души творчески и технически екип. Той е копродукция на ДКТ "Димитър Димов" Кърджали със сцена "Кадрие Лятифова" и Сдружение "Акаста". Осъществява се и с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

„В „Самодивска сватба" са използвани специални светлинни ефекти - 650 светодиода, около 20 хиляди мъниста и 270 метра кабел за костюмите, прожекции по скалите. Хепънингът ще бъде с прякото участие и на зрителите", обясни Петър Савчов, директор на фестивала.

„Вярвам, че ще впечатлим не само публиката от Кърджали и страната, а и туристите от чужбина", коментира директорът на театъра Димо Димов. По думите му спектакълът ще се усеща като 3D преживяване на живо.

В седмицата от 22 до 29 юни Кърджали ще събере отново творци от България и Балканите. За първи път тази година по време на Международния фестивал на изкуствата „Перперикон" ще се състои конкурс за спектакъл в областта на съвременното музикално-танцово изкуство. Журито вече е селектирало няколко представления, а най- доброто ще бъде избрано след гласуване на зрителите.

В програмата е включен и спектакълът „Коварство и любов" с участието на Калин Врачански, за меломаните ще има специална Моцартова вечер. За фестивала ще пристигне и българското трио „Гранде тенори", кърджалийци ще видят и хитовото представление на Малък градски театър„Зад канала" – „Аренби -2". Театърът в Анкара ще представи "Аз плащам" на режисьора Владлен Александров. Последният фестивален ден ще завърши на 29 юни с хепънинг на Скалния град на траките Перперикон, където по традиция в тронната зала на Двореца светилище ще бъде връчена наградата "Златен Перперикон" за принос в развитието на българската и европейската култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай