Салмонелоза във варненска детска градина

Салмонелоза във варненска детска градина | StandartNews.com

Салмонелоза в детска градина „Гълъбче" във Варна. Това съобщи пред "Фокус" д-р Светла Станева, директор на Регионалната здравна инспекция във Варна. И уточнява, че общо 13 деца от две групи в детското заведение са се разболели. Първите случаи са от 4 и 5 юни.

До момента са изследвани около 80 души. Последователно се поставя карантина и се разпореждат мерки в групите, в които има болни деца, обясни тя.

„В резултат на активното ни търсене в групите се намериха още деца, които са с тази инфекцията, но не бяха посещавали личен лекар и не бяха разпознати. В петък нямахме регистрирани нови случаи", допълни д-р Станева.

„Всички деца заболяват на 29 и 30 май, ние научихме на 4 юни и оттогава работим заедно с дирекцията за идентифициране на проблема. Изпратена е информация до двете дирекции в община Варна, които са ангажирани с детските заведение и медицинските специалисти в тях. Предстои да изпратим изолираните микроорганизми в Националния център за заразни и паразитни болести за по-нататъшна идентификация, за да сме наясно дали един или няколко варианта на този причинител се разпространяват", каза още д-р Станева.

Експертите на Областната дирекция са изпратени в детската градина, за да проверят има ли от храната, консумирана на 29 май, но не са открити източници на инфекцията сред персонала.

Изследванията ще бъдат повторени. „В друго детско заведение във Варна е открит носител на инфекцията сред персонала, но смятаме, че ситуацията там няма връзка със ситуацията в тази детска градина. Работим много активно, разчитаме много и на родителите, с родителите на всички болни деца е воден поне по един разговор", подчерта д-р Станева и изтъкна, че децата не са присъствали на тържество.

Не всички болни деца са с клинична проява на заболяване, в някой са открити само като носители, след като вече са били здрави.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай