Съдът отърва ученик от обществено порицание

Съдът отърва ученик от обществено порицание  | StandartNews.com

17-годишен ученик бе изправен пред съда в Петрич заради шофиране на мотор без книжка. Наказателно производство бе образувано срещу единадесетокласника Д. Я. от южния град. Той е хванат да кара мотоциклет „Малагути" по улица „Европа" на 13 август тази година към 10,50 часа. Непълнолетният младеж е разбирал свойството и значението на своята постъпка. Не е притежавал свидетелство за управление на моторно превозно средство и бил в едногодишен срок от наказването му по административен ред с наказателно постановление за същото провинение. Прокуратурата настоя обвиняемият да бъде освободен от наказателна отговорност, но да му се наложи наказание „Обществено порицание".

Ученикът не се призна за виновен, тъй като не управлявал мотора, а само стоял до него. Нарушението е извършено в съботен ден, когато движението по пътищата не е така интензивно и затова извършеното от обвиняемия деяние не представлява голяма обществена опасност, прецени съдът. а Младежът е неосъждан, не се води на отчет в Детска педагогическа стая-Петрич,спрямо него не са прилагани никакви принудителни мерки от правораздавателните органи. Съдът реши, че на обвиняемия следва да бъде даден шанс, тъй като е твърде млад, а житейският му път едва предстои. Трябва да учи, а влиянието на майка му е достатъчно респектиращо, за да се достигне до значима корекция в поведението му.

Затова му е наложено по-леко наказание - поставяне под възпитателен надзор на родителя, със задължение за полагане на засилени грижи. Не бива майката да допуска ученикът да кара отново моторно превозно средство до придобиването на правоспособност за такова управление. По този начин ще се постигне исканият възпитателен и поправителен ефект спрямо обвиняемия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай