Съд назначи преглед за обвиняем главен секретар

Съд назначи преглед за обвиняем главен секретар | StandartNews.com

Окръжен съд – Благоевград отложи гледането на мярката за неотклонение на главния секретар на община Петрич – Туфчо Сандъкчиев. Защитата му обжалва постановената миналия петък от Петричкия районен съд мярка „домашен арест" за обвиняемия. Причината за решението на окръжните магистрати е назначената съдебно-медицинска експертиза, която трябва да установи какво е здравословното състояние на Туфчо Сандъкчиев. Главният секретар на община Петрич изненадващо бе арестуван в късния следобед на 22 октомври. Късно вечерта обаче е закаран по спешност в кардиoлогия на санданската болница в прединфарктно състояние, вдигнал и кръвното налягане. Сандъкчиев е с два стента на сърцето.

Арестът му е заради сигнал срещу него за упражняване на натиск над общински служители. Разследването е за престъпление против политическите права на гражданите. Събрани са доказателства, че на 11 септември Сандъкчиев е извикал в кабинета си Наке Манастарлиев, който е експерт в общината, и го заплашил, че ще го уволни, тъй като симпатизира на друг кандидат за кмет на общината, а не на Вельо Илиев, който е управник вече четири мандата и се бори за пети. Сандъкчиев твърди, че му казал да си вземе отпуск и да работи за който иска или да идва на работа, защото ангажиментите му са първо към общината, а после към която и да е партия.

Той вече има една присъда, влязла в сила на 24.02.2012 г. Той бе признат за виновен, че през месец януари 2007 г. в Петрич в качеството си на главен секретар на общината е съставил официален документ с невярно съдържание. В изготвения от него протокол от заседание на общински съвет допълнил невярното обстоятелство, че общинският съвет е дал съгласие за упълномощаване на кмета на община Петрич да извърши сделка с недвижим имот, общинска собственост, за нуждите на търговско дружество. Такова съгласие не е имало и не е вземано подобно решение.

За престъплението по чл. 310 ал.1 вр. с чл. 308 ал.1 от НК на Сандъкчиев е било наложено наказание лишаване от свобода за срок от шест месеца, чието изпълнение е било отложено за изпитателен срок от 3 години. Наложено е и лишаване от право да заема длъжността „Главен секретар на Община" за срок от 6 месеца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай