Събор за Илинден събра 5000 души на Попови ливади

Ути сготви 3000 порции курбан, Краси Радков разсмя публиката със скечове

Събор за Илинден събра 5000 души на Попови ливади | StandartNews.com

Благоевград. 110-годишнината от Илинденско – Преображенското въстание бе отбелязана с традиционен събор в местността Попови ливади над Гоце Делчев в събота. От общината осигуриха безплатен транспорт от града до Пирин планина за мераклиите да почетат празника.

Стотици се събраха в 10.30 часа пред паметника на революционера Гоце Делчев. Там заупокойна молитва за загиналите във въстанието и молебен за здраве отслужи Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Натанаил. Прочувствено слово за подвига на героите произнесе академик Георги Марков – директор на Института по история към БАН. После политици, общественици и граждани поднесоха венци и цветя в знак на признателност към жертвите на въстанието. Сред гостите бяха депутатите Ахмед Башев, Алиосман Имамов, Тодор Радулов, Емил Костадинов и Георги Андонов, зам.-областните управители на Благоевград Костадин Дурчов и Димитър Капитанов.

В 11.30 ч. стартира празничният концерт, в който участваха Фолклорен ансамбъл „Ефрем Каранов" от град Кратово, Република Македония, Неврокопски ансамбъл за народни песни и танци, Сборен оркестър от Гоце Делчев с ръководител Здравко Георгиев и изпълнителите Боряна Карпузова, Цветанка Воденова, Георги Жбантов, Иван Арнаудов и Мария Христова. 5000 души се събраха на Попови ливади, за да се веселят.

След 12.00 ч. всички желаещи опитаха от курбана за здраве. 3000 порции приготви Ути Бъчваров в най-големия меден казан на Балканския полуостров. Специални гости бяха певицата Деси Слава и актьорът от „Шоуто на Слави" Краси Радков, който предизвика много смях с комедийния си талант.

"За нас Илинденско – Преображенското въстание е една от най-знаковите прояви на българщината и на стремежа на българите да живеят обединени. Затова всяка година организираме подобно честване в Пирин планина", каза кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай