Събарят ромски бараки във Варна

Събарят ромски бараки във Варна  | StandartNews.com

Малко след 9 часа багер бутна първата барака в дерето на ромското гето на "Максуда" във Варна. Фамилията на Георги Еленов, който е в инвалидна количка натовари багажа си на микробус. Самият той каза, че ще намери квартира, макар че не знае как ще плаща с 215 лева пенсия.

Днес ще съборим 58 постройки, които са незаконни. Аз искам гласове на нормални хора, а не на закононарушители, обясни районният кмет Христо Христов.

"Максуда" се води на територията на квартал "Младост". Засега всичко върви без ексцесии, но някои от ромите се канят да се самозапалят и да спрат багера с телата си.

Ще драсна клечката, зарече се Райчо Манолов, баща на загиналия Манол Райчев сред руините на хотел "Вероника" в курорта "Слънчев ден".

Около 40 деца от разрушените постройки в циганския квартал „Максуда" във Варна ще бъдат настанени в различни общински обекти, допълни Христов.

Христов уточни, че самонастанилите се роми са известени от повече от една година, че предстои събаряне на незаконните им постройки. Той разясни, че според закона е невъзможно ромите да бъдат настанени в общински жилища, защото са строили без разрешение и незаконно.

Христо Христов добави, че очаква в рамките на деня планираните за събаряне постройки да бъдат разрушени. Той каза, че те се намират в частен имот и собствениците на имота са заплашили общината, че ще я съдят в съда в Страсбург, ако тя не им осигури възможност да влязат във владение.

По думите на Христо Христов, огромна част от самонастанилите се роми, чиито постройки се събарят, не са от Варна, а от цяла североизточна България – Шумен, Провадия, Долни Чифлик. По думите на Христов, в течение на десетилетия местната власт в града не е правила нищо по въпроса да спре незаконното строителство в циганските райони във Варна.

От 4 години община Варна работи по въпроса да започне поетапното разрушаване на всички незаконни сгради на територията на общината.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай