С вино и усмивка на партиен конгрес

Винената партия стъпи на 3 континента за 17 години

С вино и усмивка на партиен конгрес | StandartNews.com

Благоевград. Няма друга такава партия като Винената. Тя хем е с принос към политическото многообразие в страната, хем политиката никога не е била и няма да е в дневния й ред. Затова и на най-високия партиен форум нейните членове не идват напрегнати и сериозни, а усмихнати и весели.

В събота към 18.30 часа заприиждаха стотици мъже и жени към "конгресния център" - ресторант "Пирин", в Симитли. Делегатите на 17-ия конгрес носеха различни съдове с вино – повечето стискаха шишета и бъклици, а някои мъкнеха малки бидони. За да има достатъчно от „напитката на истината".

Пристигнаха делегати от цялата страна, имаше групи чак от Бургас, Поморие, Любимец. На входа ги посрещаше местният чешит и любител на виното Недко Косов. Мъжът, облечен в народна носия и закичил здравец зад ухото, подаваше бездънната бъклица с еликсир на всеки гост. Чак тогава те заемаха местата си в залата. Над 120 души успяха да присъстват на най-важния партиен форум. Те посрещнаха прави знамената на България, на Европейския съюз и на партията си, докато звучаха химните на страната ни, на ЕС и на организацията. Не мина и без тежки народни хора. Танците спираха само тогава, когато трябваше да се премине към същинската делова работа на конгреса. „Ние сме партия с ново мислене, носител сме на уникалната българска духовност, на човешката добрина и други добродетели. Вършим народополезни дела, искаме обединение на българския народ. Акумулираме добрина, човечност и приятелство. Виното ни дава радост, но не ни прави за резил. Девизът ни е : Чрез виното да забравим злото", каза неизменният председател и идеолог на партията Иван Лулейски. На същата дата, 21 декември, през 1996 година поставят началото й с няколко съратници, всички привърженици на напитката на боговете, поставят началото й. Отец Методи освети младите вина и предупреди : „Гледайте само виното да не ви доведе до състоянието на едни четириноги животни, които грухтят!".

Въпреки думите му, след края на службата започна сериозна консумация и унищожение на течния еликсир. Сред гостите бяха кметът на община Симитли Апостол Апостолов, който е член на Винената партия, председателят на сомелиерите в България Михаил Марковски и ректорът на Колежа по туризъм проф. Васил Жечев. А пръв думата на сцената взе певецът Сашо Роман, който даде тон на веселбата и купона. Танците спираха за броени минути, за да не се пропуснат точките от дневния ред. Дипломант на Международната академия „Свети Трифон Зарезан" стана съсобственикът на фирма „Агромах" Методи Бачев. Четирима опитни дегустатори пък определиха най-добрите еликсири в три категории – бяло вино, розе и червено вино.

Лулейски се похвали, че за 17 години партията има над 1000 членове на три континента – Европа, Азия и Северна Америка. Той връчи и партийните книжки на 26 нови „винени глави". Раздаде и извинителни бележки на мъжете, които да ги оправдаят пред съпругите им за закъснението, тъй като купонът продължи и след полунощ. Всички получиха и подарък – новата книга на партията „От лозето до трапезата", написана от Борис Сандански. Тя разказва историята на виното, как се приготвя качествен еликсир и как се пие умерено. В нея е намерила място и винарската молитва : „Дари ни, мили Боже, любов, макар до време, но вино, ако може, и след като умреме". Където няма вино, няма любов, категорични са хората във Винената партия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай