С кукерски игри и хамкане добруджанци си взеха прошка

С кукерски игри и хамкане добруджанци си взеха прошка | StandartNews.com

Добрич. Лошото време не можа да осуети един от големите християнски празници - Сирни заговезни, на който по традиция малките хамкат халва, а по-големите си вземат прошка.

 

В следобедните часове деца и техните родители се събраха около часовниковата кула в етнографснки комплекс "Старият Добрич", където се проведоха традиционните за празника кукерски игри, а малките имаха възможност да се забавляват с традиционното хамкане на бяла халва. Капризите на мартенското време не помрачиха празника, организаторите - Регионален исторически музей и община Добрич, и млади и не толкова млади прескочиха запаления огън, а тийнейджърите, дошли на фолклорния празник мятаха стрели по стара българска традиция.

 

С много песни, музика и танци настроението на всички повдигнаха изпълнителите от представителна фолклорна танцова студия „Добруджа" с главен художествен ръководител Стоян Господинов, ансамбъл за изворен фолклор „Добруджа" с художествен ръководител Мая Тончева и ансамбъл „Сборенка" при СОУ „Св. Климент Охридски" с художествен ръководител Светлин Куцаров. Празникът завърши с настроение и за сгряване с голямо Сирнишко хоро, извило се на площада пред часовниковата кула.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай