С изложби и филми отбелязват 110 г. от Илинденската епопея

С изложби и филми отбелязват 110 г. от Илинденската епопея | StandartNews.com

Благоевград. Община Благоевград ще отбележи 110-годишнината от Илинденско - Преображенското въстание с редица събития и богата културна програма.

Днес от 11:00 часа в зала №5 на кметството ще се проведе лектория на тема „Илинденско - Преображенското въстание - повторение на Априлската епопея". Известният военен историк полк. доц. д-р Димитър Зафиров ще проследи за благоевградчани стъпките и моментите в организацията, ръководенето и трудностите по пътя към така жадуваната свобода.

В сряда от 11:00 часа във фоайето на община Благоевград ще бъде открита изложба „Илинденско- Преображенското въстание 1903".

В четвъртък от 17: 30 часа Регионален исторически музей ще отвори врати за всички желаещи да се запознаят с експозицията „Въстания за Освобождението на Македония и Одринско 1878-1903". Изложбата е посветена на 135-годинишнината от Кресненско – Разложкото и 110-годишния юбилей от Илинденско – Преображенското въстание. В нея са включени оригинални снимки, документи, вещи и оръжие от най-мащабните въоръжени опити за отвоюване на българската свобода.

Историята на Илинденско-Преображенската епопея ще бъде показана и в мултимедийна презентация „110 години Илинденско- Преображенко въстание". Жителите и гостите на Благоевград ще могат да я видят в петък от 11: 00 часа в Младежки дом. Тя представя случилото се по време на въстанията чрез запазени исторически документи, които поставят различен акцент върху събитията по това време.

Кулминацията на честванията ще е събота, 20 юли. Със специална програма и празничен концерт ще се отбележи годишнината от въстанието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай