С баници и родопски песни посрещат гурбетчиите в Тихомир

С баници и родопски песни посрещат гурбетчиите в Тихомир | StandartNews.com

Граничното село Тихомир се готви да посрещне Новата 2015 година. Хората се събират семейно и приготвят трапезата заедно. Освен традиционните пити, баници, пататници, домакините майсторят и сладки изкушения по чужбински рецепти, споделя кметицата Росица Мизюрска.

По думите й тези дни е доста оживено, защото са се завъртали гурбетчиите от Западна Европа. Почти от всяко второ семейство има човек, който работи навън - Швеция, Испания, Германия, Англия. Родопчани се трудят най –вече в селското стопанство. Най –радостни са децата, защото за някои празниците са повод да бъдат заедно с родителите си. Очакват с нетърпение не само подаръците под елхите, но и песните в съпровод с гайдите.

Тихомир е едно от големите кърджалийски села, наброява около 1200 -1300 жители, над 150 души от работоспобното население работи в чужбина.„Ако не са гурбетчийските пари, трудно се преживява. Тютюнът през последните години намалява. Стопаните от селото се надяват тазгодишната кампания по изкупуване на суровината да започне в първите дни на януари и цените да са добри", коментира Росица Мизюрска.

Село Тихомир се намира на 60 км. южно от Кърджали, на границата с Гърция. В близост се намират два моста от времето на римляните .

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай