Румънци пращат боклука си през Дунав

Кълъраш помоли Силистра да приема временно балите със смет

Румънци пращат боклука си през Дунав | StandartNews.com

Силистра. Румънски град иска да изпраща боклука си в Силистра. Депото за битови отпадъци в крайдунавския град може да поеме част от сметта на съседния Кълъраш. Това поискаха местните власти от северната ни съседка, след като тяхното сметище от другата страна на Дунава беше затворено.

В Кълъраш се строи ново депо за твърди битови отпадъци, но докато то стане готово, ни е нужно временно решение, обясни шефът на Дирекция "Развитие" в окръжния съвет на румънския град Даниел Щефан.

Икономическатка обосновка на подобно решение ще е от най-голямо значение за нас, отговори на свой ред кметът на  Силистра доктор Юлиан Найденов. "Няма да допуснем сметището в града да изпълни капацитета си предсрочно, независимо че в момента общината изгражда сепарираща инсталация там и в бъдеще боклукът ще бъде компостиран", категоричен беше българският градоначалник. Той обеща силистренската управа да отговори на кметството в Кълъраш в скоро време.

Идеята в Силистра да се вози боклук от другаде не е нова.През 2008 г. Столична община изпрати в крайдунавския град 180 хил. тона бали боклук, за да реши кризата със сметта, надвиснала над София тогава. За да компенсира трансфера правителството на Станишев отпусна на силистренското кметство 14 млн. лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай