Рудозем се подмлади. Първи проект за Чудесата с Гърция

Три дни градът не спа. На кръгъл час на площада имаше песни и танци

Рудозем се подмлади. Първи проект за Чудесата с Гърция | StandartNews.com

Десетки млади семейства с малки деца, стотици тийнейджъри и хора на възраст между 20 и 30 години, хиляди българи от Родопите и цялата страна  изпълниха площада на родопския град Рудозем през уикенда, за да отпразнуват заедно с жителите му Деня на миньора, официалният празник на Рудозем.

ВИЖ ОЩЕ: Кметове от България и Гърция:Настояваме да бъде отворено ГКПП "Елидже"

Три дни градът не спа. На кръгъл час на площада имаше песни и танци, кулминацията на които бе шоуто на ДесиСлава и концерта на хитова гръцка група. Пищна заря прикова погледите в нощта срещу 19 август, превръщайки родопското небе в светлинна феерия.

Кметове, депутати, евродепутати уважиха градоначалника Румен Пехливанов и хората от Рудозем. За празника и Деня на миньора се събраха губернаторът Захари Сираков, лидерът на европейските либерали Илхан Кючук, народните представители от ДПС Хайри Садъков, Анджей Джандев, Байрам Байрам, Елван Гюркаш, д-р Ипократис Камаридис - заместник-кмет на Ксанти, кметове на общините Баните, Борино, Мадан, Девин, Неделино, Горица Грънчарова, зам.-председател на Сметната палата, доц. д-р Андрей Кехайов, президент на ЮЕМФ, както и представители на държавни и образователни институции и ръководители на регионални структури.

Специални гости бяха Амалия Зепу, директор проекти на Elliniki Etairia (Европа Ностра Гърция) и на Атинския хъб за културно наследство и Славка Бозукова, председател на Общество „Културно наследство” (Европа Ностра България).

„Добивът на подземни богатства е отговорна и трудна професия. Вие сте свързали съдбата си с рудодобива, с извличането на блага от недрата на земята, блага, които дават живот на икономиката на страната и на нас самите!“, каза в приветствието си областният управител Сираков.

Фантастично е, че в този малък град има толкова много млади хора, впечатли се Амалия Зепу. Променяме града си, работим така, че младите хора да останат тук, каза кметът Румен Пехливанов.

Преди 4 години ДПС зададе хоризонт за представителите ни в местната власт – можем да правим публична инфраструктура, която е за пример не само в за България, но и за цяла Европа. Показахме, че можем да го правим – вижте Рудозем, това е факт, каза депутатът Хайри Садъков, който поздрави кмета и града от името на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ и ръководството на Движението и на парламентарната му група.

Следващият хоризонт на местната власт е с друг приоритет – икономическо развитие на регионите и висок стандарт на живот на хората в тях. Това ще бъде експертизата, целта, задачата на следващите кметове от ДПС, заяви Садъков. Целта ни е да обърнем икономическото развитие на регионите и да достигнем високи нива на стандарт на живот на хората, каза депутатът.

В Рудозем се провежда много успешна политика, която цели да запази културното наследство за следващите поколения, заяви и лидерът на европейските либерали Илхан Кючюк. И заяви, че най-важната политика на ЕС, която Рудозем успешно развива е добросъседството.

Поздравления за празника от кърджалийските депутати отправи и народния представител Байрам Байрам като заяви, че заедността е висша ценност за ДПС.

Ксанти е приятел на Рудозем, градовете ни са свързани, заяви д-р Ипократис Камаридис и поздрави своя личен и дългогодишен приятел Румен Пехливанов.

По време на празника на града в Рудозем се състоя среща за първия по рода си у нас международен проект за пешеходен културно-исторически маршрут. Той е между Ксанти и Рудозем.

Специално за създаването му в България по покана на Общество „Културно наследство” пристигна Амалия Зепу. Българската пешеходна пътека ще включва мистични скали, части от римски път, римски мост, крепостта Козник край Рудозем, местността Кичика, Чудесата на Чепинци.

Идейната концепция на първия по рода си международен Footpath е на всеки километър от туристическата пътека да има заведения, беседки, атракции, които туристите да могат да посещават.

За да се случи това обаче решаващо значение има отварянето на ГКПП „Елиджи”, за да могат туристите бързо и лесно да влизат от едната в другата държава. Защото пешеходната пътека минава точно през него.

Граничният пункт е изцяло готов от българска страна. До браздата има широк нов път. На ГКПП „Елидже” блести административна сграда за митническите и гранични власти на България и Гърция, изградени са пропусквателните пунктове. Нещо повече – осигурена е цялата техника. ГКПП-то може да започне работа в минутата, в която му бъде разпоредено. За разлика от пункта при Златоград, ГКПП „Елидже” ще може да приема и най-тежките ТИР-ове, която е огромен шанс за икономически подем не само на Рудозем и Ксанти, но на целите региони от двете страни на границата.

От гръцка страна обаче няма път. Заради две свлачища и фалит на фирмата изпълнител, трасето е пясък. Българският път свършва три метра след огражденията.

Радвам се, че Европа Ностра България и Европа Ностра Гърция са в основата на този проект, каза Зепу и припомни, че Elliniki Etairia има национални и международни награди за пешеходните маршрути, които е направила в Гърция. Можем да ви помогнем, като споделим нашия опит, каза Зепу.

Проектът е част от Бранд Родопи и Бранд България, който Европа Ностра - България разработва, каза председателят на Общество „Културно наследство” Славка Бозукова. Тя припомни форумите в Пампорово и Момчилград през последните 2 месеца, които последователно надградиха идеята за културно-исторически туризъм и маршрути, свързани със Свещената планина. Г-жа Бозукова съобщи, че във втората част на проекта към пътеката ще бъдат присъединени Кристалната зала в Мадан и минният туризъм в града.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай