Ротаракт клуба в Кърджали с акция за безвъзмездно даряване на кръв

Ротаракт клуба в Кърджали с акция за безвъзмездно даряване на кръв | StandartNews.com

Кърждали. В Деня на Европа – 9 май младите ротарианци от Кърджали организират акция за безвъзмездно даряване на кръв. Тя е част от общата инициатива на Ротаракт клубовете в цялата страна и целта й е да помогне за спасяване на човешки животи. „Кръводаряването е хуманен, безвъзмезден акт на милосърдие и човешка солидарност", казаха от Ротаракт клуба в Кърджали.

Според тях подобни кампании опровергават митовете в обществото за вредата от кръводаряване. Обяснението е, че при съвременната и модерна медицина тези манипулации се извършват без опасност от инфекции или заразяване със СПИН, те са безболезнени и не могат да понижат общото здравословно състояние на кръводарителя.

„Това е най-сигурната и безопасна форма на донорство, гарантираща здравето на човека, който се нуждае от кръв, и на дарителя. Ефектът не идва само от участието на 20-30 души в кампанията, а от факта, че помагаме на друго човешко същество и определено можем да променим неговия живот", смятат от Ротаракт клуба в Кърджали.

Младите ротарианци канят всички, които искат да помогнат на тежко болни и пострадали при инциденти, да се включат в акцията. За участниците в кръводаряването са предвидени специални подкрепителни пакети.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай