Ромите с химна стават съветници

Кметът Тодоров ги награди с Енциклопедия Британика на "Стандарт"

Ромите с химна стават съветници | StandartNews.com

Стара Загора. Старозагорският кмет Живко Тодоров поздрави лично групата младежи от ромския кв. „Лозенец”, които пуснаха в Интернет свое изпълнение на българския химн. То бе извинение за гаврата на техни връстници от Добрич с портретите на Левски и българските царе Симеон Велики и Борис І. „Искаме да подкрепим млади хора като вас, които категорично застават на страната на доброто, на закона и са пример за останалите”, каза кметът на срещата с активистите на новата неправителствена организация „Рома дестини”. Името й в превод означава "ромска съдба". Тодоров не скри намерението на общинското ръководство да изгради консултативен съвет по проблемите на техния квартал с  участието на младите активисти.  „Искаме да водим активен диалог не с т.н. ромски лидери, а с млади хора като вас, които имат ясна визия за проблемите и са загрижени за бъдещето не етноса”, добави градоначалникът.

Лидерът на „Рома дестини” Стефан Ивов благодари за доверието на кмета и общинското ръководство и изрази готовност да работят заедно за решаване на най-наболелите проблеми в махалата – безработицата, сегрегацията и ксенофобията, ранната женитба и други.

От общинското ръководство подариха на ромските активисти томчета от издадената от „Стандарт” Енциклопедия Британика. Местната организация на рицарите тамплиери пък прибави към даренията новото издание на най-българската книга - „История славянобългарская” и още две емблематични заглавия от библиотеката на ордена – „Царството на славяните” от Мавро Орбини и „Българи-светци”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай