Роми от Гърмен с писмо, за да не бутат къщите им

Роми от Гърмен с писмо, за да не бутат къщите им | StandartNews.com

Втората акция по събарянето на незаконни къщи в ромския квартал "Кремиковци" в Гърмен може и да се отложи. По план багерите трябва да влязат в махалата на 13 юли, за да сринат нови две постройки, в които живеят десетки деца и възрастни. Сред тях има 8 хлапета, две от които са с увреждания, както и бременна жена – майка на две рожби.

Доскоро жители на гетото уверяваха, че сами ще разрушат бараките. Сега обаче са спокойни, тъй като получиха подкрепата на Българския хелзинкски комитет и на Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

„Тези две институции са изпратили писмо до българското правителство, с което настояват къщите в гетото да не се събарят преди държавата да осигури алтернативни жилища на останалите без дом семейства. Това ще отложи поредната акция "Багер" в квартала ни", заяви днес Юлиян Герасимов, един от лидерите на ромите в квартала. Той също има копие от въпросното писмо.

Според БХК собствениците на постройките обжалват заповедите за бутането на незаконните постройки. Ако въпреки това, в понеделник багерите влязат в гетото, тогава те ще потърсят правата си в съда в Страсбург.

Засега не е ясно дали планираната акция за събаряне на бараките в понеделник ще бъде отложена. Кметът на община Гърмен Минка Капитанова увери, че няма информация за отлагане на акцията и за спиране на багерите. Тя трябва да стартира на 13 юли от 10,30 часа и двете къщи да бъдат сринати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай