Роми на бунт заради съборена каравана

Роми на бунт заради съборена каравана | StandartNews.com

Благоевград. Жители на ромския квартал „Кремиковци" в село Марчево се вдигнаха на бунт заради съборена метална каравана. Във вторник община Гърмен премахна постройката, тъй като молба за това е подадена от собственика на обекта – Фондация „Интегро". Според местните хора обаче бараката се ползвала от тях като евангелистка църква от 7 години.

„Съборена е по нареждане на бившия кмет Ахмед Башев, който бе избран за депутат. Отмъщава ни, задето не сме гласували за него и за ДПС. Силно засегнати сме, това е дискриминация към нас и посегателство срещу християнството", твърди пасторът Иван Айдаров.

„Нищо вярно няма в приказките, че отмъщавам на ромите заради тяхното гласуване. Не аз съм кмет в момента. Въпросната каравана е на общинска земя. Желанието на нейния собственик е такова – да се махне бараката оттам", лаконичен бе новоизбраният депутат и досегашен кмет на Гърмен Ахмед Башев.

Ромите се стягат за протестни действия в понеделник, 27 май. Искат да окупират входа на сградата на общината, за да изразят своята гражданска позиция. Очаква се над 500 души да се включат в шествието от ромския квартал до общинския център. „Сега ще внесем уведомление в общината за провеждането на митинга, който ще е от 09.00 до 11.00 ч. Няма да пуснем в деня на протеста децата си на училище. Чуват се заплахи, че кметството ще събори и къщите ни", сподели Юлиян Герасимов.

Вр.и.д. кмет на община Гърмен Минка Капитанова бе категорична, че жителите на махалата се настройват от определени политически сили. Тя увери, че е трябвало в срок до 22 май да изпълнят искането на собственика на металната каравана и да я съборят. „Уверявам всички, че никой не смята да бута къщите на местните хора. А тази постройка, която съборихме, бе социален център, а не църква", каза Капитанова. "Преди месеци лично председателят на фондацията Дияна Карагьозова официално ни сезира, че хора, живеещи в съседство с този социален център, са прикачили кабели до домовете си и ползват нелегално електоенергия. Имаше и писмо до дружеството ЧЕЗ, подписано от нея, за да се спре електрозахранването", заяви депутатът от ДПС Ахмед Башев.

От Фондация „Интегро" са изявили желание да вдигнат масивна сграда, която да се ползва от жителите на квартал „Кремиковци". "Готови сме да помогнем, за да се случи това по-бързо", допълни вр.и.д. кмет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай