Роми на бунт заради дръпнат шалтер

Роми на бунт заради дръпнат шалтер | StandartNews.com

Благоевград. Стотина роми се вдигнаха на бунт заради спрян ток и вдигнаха на крак полицията в Сандански и Благоевград. При протеста им в събота вечер в село Микрево, община Струмяни, няма ранени и пострадали.

По някое време през деня махалата, в която живеят около 1000 роми, останала без електричество. Привечер, към 18,00 часа, мъжете се събрали на тумби и заплашили, че ще запалят трафопоста. Дотам не се стигнало, но всички минали през цялото село и пред къщата на общинския кмет Емил Илиев. Последвали скандирания и закани за гражданско неподчинение. След около час в селото пристигнала аварийна група от ЧЕЗ, която пуснала тока. Това успокоило ромите и те се разотишли по къщите си.

"Ромската махала в Микрево е останала без ток заради авария, тъй като трафопостът не е издържал на натоварването. Факт е, че от сто домакинства в квартала, редовни платци към енергото са само 16 семейства. Преди месец идваха представители на ромската общност и се оплакаха, че токът им е слаб, а и често го спират. Направихме среща с областния управител на Пиринско, писахме жалби до ДКЕВР, до ЧЕЗ, до омбудсмана. Чакаме решение на проблема", коментира общинският кмет Емил Илиев.

Ромите твърдят, че от 2-3 месеца ЧЕЗ ги оставя на тъмно почти всяка вечер. Жалват се, че дружеството прави наказателна акция срещу тях.

От полицията бяха категорични, че няма нарушение на обществения ред в Микрево. "Няма задържани, няма тежки престъпления", лаконичен бе шефът на ОД на МВР комисар Георги Костов.

"Няма щети по моята къща. Прегледах камерите и записът показа, че всички са протестирали мирно. Скандирали са: "Искаме ток". Не е имало заплахи към мен, нито пък са чупили имущество - частно или общинско. Като цяло нямаме проблеми с местните роми. Непрекъснато правим подобрения в махалата, макар че възможностите ни са ограничени", сподели общинският кмет Емил Илиев.

Според него обаче проблемът остава. Ако държавата не го реши, може да се стигне до ескалиране на напрежението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай