Родопският славей Валя Балканска празнува рожден ден

Родопският славей Валя Балканска празнува рожден ден | StandartNews.com

Смолян. Народната певица Валя Балканска празнува своя рожден ден. Жената, която прослави страната ни в чужбина, е родена на 8 януари 1942 г. Нейната песен "Излел е Дельо хайдутин" полита в Космоса през 1977 г. със сондата "Вояджър".

„Радвам се на възможността като кмет на Община Смолян да Ви поздравя за личния Ви празник и да Ви пожелая най-сърдечно да сте жива и здрава! Вашият глас разнася славата и красотата на родопската песен вече десетилетия. Чрез Вас духът на магичната ни планина стигна космически измерения, а името Ви стана синоним на родопския фолклор. Пожелавам Ви и занапред да бъдете все така всеотдайна и вярна на изкуството си. Публиката да Ви посреща с уважение и радост. Да имате повече ведри и спокойни дни пред себе си, за да ги изпълвате с песен. Приемете искрените ми пожелания за лично щастие, много настроение на празника, обич от близки, приятели и почитатели!", са казва в поздравление на кмета на Смолян Николай Мелемов към певицата.

Валя Балканска е почетен гражданин на Смолян. През 1960 г. тя постъпва като солистка в Държавен ансамбъл за народни песни и танци "Родопа" в града. Песните "Девойко, болно ли ти е", "Шар планино", "Триста са пушки пукнали", "Хайдути не се молеха", са сред най-известните, които тя изпълнява в страната и чужбина. През 2002 г. певицата е наградена с орден "Стара планина". На много от нейните участия й партнира гайдарят Петър Янев, с който я свързва дългогодишно приятелство.

Екипът ни желае на певицата крепко здраве!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай