Родопчани на среща "Нося Момичилград в сърцето си"

Родопчани на среща "Нося Момичилград в сърцето си" | StandartNews.com

Кърджали. Стотици жители и гости на Момчилград се събраха за Петата международна среща. От няколко години в края на юли и началото на август много родопчани си дават среща в родния край.

Пристигат хора от цяла Европа, от Амерка, ог Турция. Поводът е не само мюсюлманския празник Рамазан Байрам и ваканцията, а най -вече любовта към родното място. Затова и срещата минава под мототго "Нося Момичлиград в сърцето си". И тази година общината се бе постарлала да предостави на гостите приятни мигове с приятели и близки.

Проявите следваха една от друга по –интересни. Едно от най-слушаните предавания по програма „България" на БНР „Пътищата минават и през селото" гостува в Момчилград. Екипът излъчи на живо едночасова програма, с която представи живота в родопския град и реализираните проекти от местната администрация. Кметът Акиф Акиф запозна слушателите с историята, забележителностите и бъдещото на общината. Той акцентира на богатото културно- иисторическо наследство,
новоизградените хотелски комплекси и близостта на прохода Маказа като предпоставка за развитието на турзима.

Градоначалникът използва ефира,за да прикани родопчани, живеещи в чужбина да инвестират в родния край.

„Празничните дни са символ на смирение, покаяние, помирение и опрощение. Пожелавам на празнуващите и техните семейства здраве, силна вяра и благополучие, щастие и взаимно разбирателство", отбеляза Акиф Акиф. Известният художник Камбер Камбер разказа за бита и културата на местните хора. От МБАЛ "Д-р Сергей Ростовцев" впечатлиха водещата Шевкие Чакър с добрия мениджмънт на ръководството на общинската болницата.

Изложба „Старият Момчилград" , подредена в градския парк, привлече вниманието и на възрастни, и на млади.. Представени бяха уникални стари снимки, разказващи за развитието на Момчилград през различните периоди на миналия век.

Сред редките фотоси бе и оригинална портретна снимка на д-р Сергей Ростовцев, чието име носи местната болница. Всяка снимка е къс разказ за отделна личност или за определено събитие от живота на момчилградчани.
Предстои фотосите от изложбата да бъдат пресъздадени в едноименен юбилеен албум за града и за хората.

Изявени кулинари демонстрираха също умения и талант. Те представиха ястия и специалитети от Родопите, а присъстващите опитаха от многобройните изкушения. Гостите бяха почерпени с катмички и мекички от „Кухнята на баба" .За първи път в Момчилград бе подредена изложба-базар „Медената сладост на Източните Родопи". Пчелари от региона изложиха различни видове натурален пчелен мед –липов, акациев, билков и магарешки бодил, както и традиционни пчелни продукти като прополис, восък и пчелен прашец.

За най-малките бе открита Вълшебна работилница по рисуване и моделиране. Забавни игри, рецитиране на стихчета и песнички допълниха празника на малчуганите.

На сцената в градсия парк пяха и танцуваха много състави.Най-атрактивни за публиката бяха детските фолклорни групи „Зейбеклер", „Родоп Есинтилери" и оркестър „Лира" към НЧ „Алеко Константинов". село Звездел. Участие взеха още самодейна група към НЧ "Н. Й. Вапцаров" село Нановица и фолклорен състав "Румелийски танц".

Многобройна публика събра и и концертът-спектакъл „Носталгия" с участието на танцьори и изпълнители от Музикален театър „Кадрие Лятифова" Кърджали . Зрителите бяха впечатлени от модерна хореография и оригинални сценични костюми. Накрая и участницици, и публика пяха заедно „Моя страна, моя България" на Емил Димитров, а в очите на много от присъстващите напираха сълзи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай