Режат парите на онкодокторите заради Здравната каса

Режат парите на онкодокторите заради Здравната каса | StandartNews.com

Варна. 195 хил. лв. месечно губи Онкоболницата във Варна заради недофинансиране от Здравната каса. Това съобщи управителят за лечебното заведение доц. д-р Георги Кобаков. Заради липсата на плащания в пълен размер от Здравната каса най-вероятно ще бъдат намалени възнагражденията на лекари и сестри в Онкоболницата във Варна, съобщи управителят доц.-доктор Георги Кобаков. Основната заплата на персонала ще се запази, но може да се наложи да се отрежат допълнителните възнаграждения по клинични пътеки. Здравното заведение губи месечно 195 000 лева от недофинансирането от Здравната каса.

2400 са новооткритите случаи на рак в Специализираната болница за лечение на онкологични заболявания „Д-р Марко А. Марков" от началото на годината до септември. Пада възрастта на пациентите с подобни диагнози, посочи д-р Кобаков. От няколко години лекарите наблюдават тенденция на повишаване броя на заболелите от кожни тумори.

През тази година пациентите на стационарно лечение са повече в сравнение с миналата, посочи специалистът. През 2012-та те са били 10800, а от началото на 2013-та досега са вече повече от 9000.

Утре в регионалното министерство ще бъде подписан договорът за доставка на новия линеен ускорител, за който битката се води от 5 години. Скоро пациентите от Варна и Добрич ще могат да ползват съвременна апаратура за лъчелечение, увери доц. Кобаков.

Онкоболницата спечели проект за повишаване на безопасността на медицинския персонал. Европейското финансиране е на стойност над 170 хил. лв. С парите ще бъдат закупени модерни лични предпазни средства и специално работно облекло.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай