Рестартират водния цикъл в Сливен

Рестартират водния цикъл в Сливен | StandartNews.com

Сливен. Тръгна вторият воден цикъл на Сливен. Кметът на общината инж. Кольо Милев и инж. Иван Мирински, представляващ и управляващ „П.Г. Хидропартньори" ДЗЗД подписаха договора за изпълнение на строителните и монтажни работи в рамките на спечеления от общината „Интегриран проект за водния цикъл на град Сливен", финансиран по ОП „Околна среда". В „П.Г.Хидропартньори" ДЗЗД влизат „Водстрой 98"АД, „Балканстрой – София" АД и „Балканстрой" АД. В документацията за участие е посочено, че подизпълнители ще бъдат две сливенски фирми „Стройконсулт" ЕООД и „Гради" ЕООД.

Сливен бе една от първите общини, която даде старт на своя воден цикъл още през 2009 година. Проектът обаче се провали с гръм и трясък, поради съмнения за злоупотреби, правителството „Борисов" спря парите от ЕС, а градът остана разкопан три години.

Строителството втория воден цикъл на Сливен започва през септември. В края на август ще се проведе встъпителната пресконференция по проекта, а през месец септември е предвидена и първата копка. Крайният срок за приключване на строителните работи е 31 декември 2014 г.

Общата стойност на проекта е 63 528 000 лв., като финансовата помощ по Оперативна програма „Околна среда" е 92.40%, или 58 725 000 лева. Проектът включва разширение и реконструкция на 28 км. канализационна мрежа в Сливен, изграждане на дъждопреливници, събирателни шахти, дъждоприемни шахти и сградни отклонения и подмяна на 20 км. водопроводна мрежа, включително и изграждане и рехабилитация на шахти и 1 317 сградни отклонения.

По проект ще се изгради 10 км. нова канализация и ще се рехабилитира 18 км. от съществуващата, но много компрометирана мрежа в града. Строителството ще се извършва от обединение ПГ „Хидро партньори" ДЗЗД. То е предложило цена от 47 187 хиляди лева, при максимално допустими 47 500 000. Строителството ще обхваща булевардите „Хаджи Димитър", „Христо Ботев", „Стефан Караджа" и „6-ти септември", по-големите улици в кв. „Клуцохор", кв. „Комлука" и централна градска част.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай