Ремонтират сграда на Колю Фичето със 75 хил. лв.

Ремонтират сграда на Колю Фичето със 75 хил. лв. | StandartNews.com

Велико Търново. Майстори започнаха подмяната на керемидите на Музей „Възраждане и Учредително събрание" във Велико Търново. Напълно ще бъде подновена северната част на конструкцията, каза директорът на Регионалния исторически музей Иван Църов. вече са осигурени 75 000 лв. за ремонта и строителните дейности са в ход. Новите керемиди ще трябва да са подредени до края на този месец.

Средствата са осигурени по инвестиционната програма на общината. Южната част на покрива на музея беше ремонтирана преди осем години и не се нуждае от ремонт.

Музей „Възраждане и Учредително събрание" е разположен в сградата на стария турски конак. Архитектурният паметник е изграден през 1872 г. от големия възрожденски строител майстор Колю Фичето. Тук през 1879 г. е проведено Учредителното събрание, поставило основите в развитието на съвременна България. Преди 7 г. там беше направена частична подмяна на керемидите, но северната му страна, която е останала неремонтирана, е в много тежко състояние, казаха от музея. От 1985 г. ремонти не са правени и по фасадата на сградата, затова в близките години тя също трябва да бъде ремонтирана.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай