Разрушават язовира в Априлово

Разрушават язовира в Априлово | StandartNews.com

Стара Загора. Язовирът над старозагорското с. Гълъбово, който преля при обилния дъжд през уикенда и изплаши не на шега и общинските власти, и местните хора, ще бъде закрит и зачеркнат като воден обект. Това съобщи шефът на регионалната служба „Противопожарна безопасност и защита на населението" комисар Стоян Колев във вторник.

По време на пороя в петък вечерта и събота през деня преливникът се е напълнил с вода и тя започнал да прелива през него. От приливната вълна по улиците на Априлово на моменти се е образувала река с дълбочина до 2 м. Наложило се Гражданска защита и притекли се на помощ военни да спасявят с лодки бедстващи хора. Ако дъждът не е спрял, е трябвало цялото село да бъде евакуирано, което е щяло да създаде огромни проблеми на спаситерлите, тъй като много възрастни хора отказвали да напуснат домовете си.

Микроязовирът в Априлово е общинска собственост и кметът на Гълъбово Николай Тонев вече е подготвил предложение до общинския съвет за разрушаване на язовирната стена. Това на практика щяло да го извади от строя като охраняем и наблюдаван воден обект. Според специалистите това бил един от големите язовири в региона – с над 450 дка площ и повече от 1 млн. и 250 хил. куб. м вместимост. Той се намирал над селото и при липсата на абсолютна сигурност за хората при такива екстрени ситуации, както и на стопански интерес към него, общинарите били на мнение, че е по-добре да бъде разрушен.

Възстановителните работи в наводнените селища в Старозагорско продължиха и във вторник. Най-тежака е ситуацията в няколко села в община Раднево, която единствено все още не е отменила бедственото положение. Общинският съвет насрочи за сряда извънредна сесия, на коята ще бъдат гласувани 30 хил. лв помощ от общинския бюджет за най-пострадалите домакинства в селищата на оббщината.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай