Разградските лъвчета с царски имена

Разградските лъвчета с царски имена | StandartNews.com

Деца кръстиха зверчетата на владетелите о т Второто българско царство Асен, Петър и Калоян

Трите малки лъвчета, които растат в разградския зоокът, ще носят царски имена. За да са здрави и силни малките зверчета, те ще се казват Асен, Петър и Калоян. Решението лъвското трио да получи имената на братята Асеневци, владетели на Второто българско царство , взеха децата от училище „Тургенев" в Разград.

Инициативата на малчуганите е част от образователния проект „Близо до животните", в който децата от началните класове в училището се учат как да разбират и да помагат на животинския свят, обясни директорът Милена Орешкова. Обучителният цикъл е по програма, разработена от Фондация „Четири лапи", а партньори на училището в проекта са общината и градският зоокът.

Лъвчетата ще са талисманът на училището. Малките ученици ще ги посещават и сами ще зареждат с храна къщичките за птици, изработени от тях и монтирани в парка срещу клетките на лъвовете.

Трите малки лъвчета са част от седемчленния царски прайд, който живее в градската менажерия в Разград. Миналата година кметството обяви за продан малките зверчета, защото издръжката на лъвската челяд натоварва местния бюджет.

Несъвършенства в законодателството обаче осуетиха сделката, защото се оказа, че живи екземпляри от защитените животински видове не могат да бъдат предлагани за продажба по Закона за обществените поръчки, който е задължителен, когато се търгува публична собственост.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай