Разделят на парчета южните плажове

Разделят на парчета южните плажове | StandartNews.com

Бургас. Повечето плажни ивици по южното черноморие ще бъдат раздробени, за да може по-лесно да се дават под наем. Идеята е на областния управител на Бургас Константин Гребенаров и ще бъде факт още този сезон.

Според губернатора така ще бъдат намерени стопани на всички плажове, които не са много атрактивни и години наред остават без концесионери. Държавните чиновници смятат, че голям брой плажове остават без концесионери заради високата наемна цена, която пък се дължи на големината им, както и на затруднения или невъзможен достъп до някои техни участъци. Често само части от целия плаж са атрактивни за инвеститори и плажуващи. Всяко година в администрацията постъпват искания да бъдат взети за стопанисване само определени части от големи плажни ивици. Такива оферти е имало за плажа на къмпинг "Ахелой", който е с обща площ 30 651 кв.м, "Поморие-почивни станции" - 28 465 кв.м, "Алепу" в Созопол с площ 218 620 кв.м.

Досега това нямаше как да стане поради липса на специализирани карти, които да отразят характерните особености на всеки плаж. Още през миналата година Министерството на регионалното развитие сключи договори с фирми за заснемането на плажовете и изготвянето на карти с теренните характеристики на всяка ивица. Картите вече са готови и всеки момент ще стартира условното разделяне на ивиците и отдаване на части от плажовете.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай