Проучват късноантина крепост край Банско с общински пари

Проучват късноантина крепост край Банско с общински пари | StandartNews.com

Стартират ежегодните археологически разкопки край Банско. Кметът на общината Георги Икономов се срещна с екипа, който ще продължи изследването на крепостта Ситан кале в подножието на Пирин планина. За целта 14 млади любители археолози, с ръководител Владимир Баряков, ще са част от дългосрочната програма по разкриване на исторически артефакти.

Проучванията започват през 1987 година, като изцяло разкрити и завършени обекти са тези в местностите Свети Иван и Шипоцко. В последните години се разкриват късноантичен акропол в местността Карагонско и укрепени селища в местностите Свети Никола и Ситан кале. В местната традиция крепостта Ситан кале е позната под имената Калята, Стана кале и Сатан кале и се свързва с легенди за съпротивата срещу османското нашествие, ръководена от Бан Банко.

Според някои версии етимологията на името Банско е обвързано с този бан /средновековна титла на владетел/. На мястото са открити следи от крепостни стени, множество гробове и керамични фрагменти, които свидетелстват за принадлежността им към късноантичния период IV – VI век и очертават един твърде интензивен и многолюден живот по онова време. От 2007 година насам археологическите проучвания на територията на община Банско се финансират само със средства от общинския бюджет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай