Протестиращи блокират кръстовища

Митингът в Кърджали тръгна от паметника на Васил Левски

Протестиращи блокират кръстовища | StandartNews.com

Кърджали. В Кърджали протестиращи затвориха пътища. Над 1000 души преминаха по централния булевард със скандиране: "Не само за тока, но и за България" на днешния втори по ред граждански протест срещу монополите и високите сметки за ток. Митингът се организира от граждански сдружения и събра близо 1000 души, няколко пъти  повече от първия.  Сред участниците имаше бивши металурзи от ОЦК, учители, медицински  работници, инженери, актьори и художници.  

Протестът започна пред паметника на Васил Левски  в центъра на града, където бяха издигнати лозунги: "Вече не само за тока, но и за България", "EVN-мафия" и "Не на монопола".

28-годишна безработна, която живее в апартамент от 67 кв м кв.м и има фактура за над 280 леза, аяви категорично, че не възнамерява да плаща.

С развети знамена и скандирания "Мафия", "Не ни притискайте" и "Всеки ден ще е така до победата" участниците преминаха по централния бул. "България", въпреки че нямаха официално искане за това и предварително определен маршрут. За 15 минути бе спряно и движението на едно от важните кръстовища за Маказа.

Демонстрацията премина при засилено полицейско присъствие, за да не се допуснат проблеми с движението на МПС. "Този път имаме конкретни  искания", каза координаторът на Движение ДНЕС Димитър Илчев. Той  подчерта, че настояват Електроразпределителните дружества да се откажат от драстично завишените сметки за януари 2013 година и да бъде променен начина на ценообразуване, с което да се гарантират прозрачни и ясни сметки за потребителите. "Искаме също да има възможност да избираме доставчика на електроенергия и НС да вземе спешно решение за изпълнение исканията на над половин милион граждани", заяви още Илчев. Той и протестиращите настояват спешно да се извърши пълна ревизия на фирмите на НЕК. Следващата седмица кърджалийци продължават протеста на същото място и по същото време, стана ясно, че ще започнат и подписка. 

 

 Ирина Ангелова

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай