Пропаднал път държи в страх 1600 души

Пропаднал път държи в страх 1600 души | StandartNews.com

Благоевград. Активирало се свлачище държи в страх 1600 души в симитлийското село Долно Осеново. Местните хора повече от година алармират за проблема и се молят за спешно отпускане на пари, но засега резултат няма. Земните маси подкопаха единствения път до селището. Половината шосе рухна и в момента движението се осъществява само в едната лента. Другото пътно платно е затворено за МПС-та.

„Страшното е, че и то може да хлътне. Всеки ден стотици хора пътуват по това шосе, след 15 септември тръгнаха и автобусите с учениците. Някои шофьори на рейсове отказват да минават през опасния участък и сме принудени да ходим 2 километра пеш", жалват се местните хора.

Те са категорични, че трябва да се отпуснат пари, за да се изгради подпорна стена преди настъпването на зимата. В противен случай има опасност при по-силен дъжд да се активират земните маси и да срутят целия път, алармира кметът на Долно Осеново Бисер Сегменов.

С решаването на проблема се зае областният управител на Благоевград Муса Палев. Той е изискал преписката и я е разписал. Придвижил я е до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане. „Трябва нейни експерти да огледат мястото и да дадат становището си. Проблемът е много сериозен и касае хиляди хора. Единствената връзка със света на населеното място е този път. Ще настоявам да се осигурят необходимите средства, нужни са между 100 000 и 120 000 лева", заяви губернаторът. Той увери, че до началото на зимния сезон е необходимо да се изградят подпорните стени, които да спрат свлачището и пропадането на шосето.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай