Промяна на шест точки от Закона за културното наследство поиска кметът Панов

Промяна на шест точки от Закона за културното наследство поиска кметът Панов  | StandartNews.com

Велико Търново. Кметът Даниел Панов е поискал да бъдат променени шест точки от Закона за културното наследство на заседание на Министерски съвет в София. Едната промяна касае процедурите за съгласуване на проектите и предложението е срокът да бъде намален на един месец.

Той е предложил още в териториите, които са наситени с паметници на културата, да се създават филиали с правомощия по съгласуването, в Закона за културното наследство да се предложат текстове, които да дадат правомощия на общините за управление – надзор по поддръжката на културното нaследство, като контролът да се осъществява от регионалния инспекторат с участието на лица, които са получили удостоверение за консервация и реставрация за недвижими културни ценности.

В старата част на Велико Търново има около 2700 имота, от които 670 са обявени за културни ценности, а 18 са паметници от национално значение. Панов е поискал и ясни правила, които указват в писмен вид допълнителни изисквания към документацията и точно определен срок за представянето им, за да не се вземат двойни такси за съгласуване.

Според Панов Институтът за паметници на културата трябва да предложи образци за комплектоване с необходимите документи при различните съгласувателни процедури и да спазва сроковете за съгласуване.

Шестата точка посочена в предложението касае назначаването във Велико Търново на двама служители с правомощията на Института, предвид богатото културно наследство на областта. Панов посочи, че ще започне процедура по обявяване на конкурс на тези две щатни бройки към Института за паметници на културата, които ще работят във Велико Търново.

В Пловдив, където паметниците на културата са два пъти и половина по-малко отколкото във Велико Търново, имало открита една щатна бройка. Това предложение е подкрепено от Камарата на архитектите. Тези въпроси са били обсъдени с министър-председателя Марин Райков и министъра на културата Владимир Пенев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай