Производители на череши на бунт срещу прекупвачите

Производители на череши на бунт срещу прекупвачите | StandartNews.com

Кюстендил. Производители на череши се вдигнаха на бунт срещу прекупвачите. Производителите в Кюстендилско отказаха да дават реколтата си на безценица. Ще я изсипем в полето, но няма да продадем труда си за жълти стотинки, скочиха собствениците на плантации.

Сривът на изкупната цена до 70 ст. за килограм на едро предизвика истинско въстание под Хисарлъка. Ставката беше намалена от местните пунктове заради лошото качество на черешите след дъждовете и големите количества, с които ги заливат частните градини. Не може да ни плащат тази нищожна сума, а на пазара в София да продават кило от нашите плодове за 2,50 лева, скочиха черешарите.

Те се готвят за нови бунтове заради прогнозата, че изкупната цена ще пада още. Как да се излезе от кризата умуват кметът Петър Паунов и губернаторът Иван Каракашки. Градоначалникът изпрати писмо до Министерски съвет с настояване субсидиите на продукцията от череши да се увеличи за следващия програмен период 2014-2020 г. Сега тя е 0,18 лв./кг. Искането е сумата да скочи на 0,40 лв., а за пограничните райони да бъде 0,60 лв/кг. Идеята е финансовата подкрепа да не е по-малка от 50% от себестойността на продукта. В момента себестойността на качествената череша е 0,90-1,00 лв/кг, каза Паунов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай