Проектантите на планетариума в Рим правят и Пловдивския

Проектантите на планетариума в Рим правят и Пловдивския | StandartNews.com

Хасково. Проектантите на един от най-скъпите и ултрамодерни планетариуми в Европа, този в Рим, ще работят и в Пловдив. Това са световните специалисти по проектиране на ултрамодерните 3D планетариуми от Франция и Румъния Кристоф Бертие и Ремос Кристен са партньор в „R.S. A. Cosmos".

 

Въпреки че са у нас по покана на пловдивския кмет, където ще бъди изграден най-модерното съоръжение у нас, световни астрофизици посетиха и Димитровград от чисто любопитство, тъй като в бригадирското градче пък е най-старият планетариум на Балканите "Джордано Бруно".

 

Двамата чужди специалисти писаха отличен на димитровградския планетариум за оборудването, което е било супер за годините си.

 

Планетариумът в южното градче е построен през 1962 година. Първата използвана техника също е по проект на архитекта на сградата Милко Миланов. През 1972 година е обновен с апаратурата на Карал Цайс, която работи и до днес.

 

Ако на времето Цайс са работили 2 години по механичния планетариум за Димитровград, то в днешно време дигиталната технология се проектира за 3 месеца, а за механичната част са необходими 9 месеца, пояснява инженерът-астрофизик от обсерваторията в Страсбург. Кристоф Бертие.

 

Всеки планетариум се изработва по поръчка, понеже е достатъчно скъп за серийно производство. Най -евтиният вариант за дигитален планетариум, такъв, какъвто ще има в Пловдив, струва 300 000 евро. Най-скъпата апаратура, изработена от френската компания е за 3 млн. евро и е тази, с която разполага Рим.

 

Компанията е направила вече и четири 3D планетариуми в съседна Румъния.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай