Приютяват 50 деца от сиропиталища в съвременни жилища

Приютяват 50 деца от сиропиталища в съвременни жилища | StandartNews.com

Стара Загора. Петдесет деца ще могат да сменят тягостна обстановка на досегашните казармени сиропиталища с уюта на семейното жилище. Трите центъра за настаняване от семеен тип и защитеното жилище в Казанлък вече са готови да посрещната своите обитатели, съобщиха от общината. Сградите са построени и оборудвани рамките на европроект, финансиран от оперативната програма и европейския фонд за регионално развитие.

В трите центъра ще могат да бъдат настанени 12+2 деца от 3 до 18-годишна възраст, а в защитеното жилище - 8 младежи над 18 години. Всяка от сградите адаптирана за достъпност и има обособен собствен двор. Четирите сгради са проектирани, изпълнени и оборудвани с всички помещения, необходими за нормално функциониране - кухни, спални, трапезарии, бани, складове. Те разполагат с просторен двор, с градинско обзавеждане за игри и почивка. Всяка от тях, включително и двуетажната сграда на защитеното жилище, има улеснен достъп за лиза си физически недъзи и затруднено придвижване.

В тях община Казанлък ще може да разкрие нови за града и общината социални услуги от резидентен тип. На първо време те ще бъдат финансирани в рамките на друг европроект по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси", който стартира в началото на октомври.

Новите семейни центрове и защитеното жилище ще бъдат открити официално идната сряда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай