Представиха европейски молитвени домове в кърджалийската джамия

Представиха европейски молитвени домове в кърджалийската джамия | StandartNews.com

Джамията в Кърджали влезе в историята като първия мюсюлмански храм, в който е била направена презентация на еврейски молитвени домове. Уникалното за България представяне бе направено от арт движение „Кръг" като част от проекта „Мултикултурният град".

Четирима фотографи от фотоклуб „Шалом"- Зафер Галибов, Зелма Михаел, Веска Коен и Сами Коен представиха „Кратки бележки и фотографии за най-старите еврейски молитвени храмове в България".

В кърджалийската джамия бе показана и презентацията „Дух и величие на османската архитектурна традиция в България", включваща архиви, документи и информация за повече от 20 джамии, мостове, тюрбета, кервансарии в България, както и архитектурното наследство на най-великия османски архитект Мимар Синан.

„Някои от проектите му у нас напр. „Черната джамия", днешна църква „Св. Седмочисленици" са осъществени, когато той е бил 39-годишен", обясни директорът на Арт Движение Кръг Радост Николаева. Тя уточни, че през османския период само в София има между 50 и 84 джамии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай