Правят съботник за Римските терми край морето

Правят съботник за Римските терми край морето  | StandartNews.com

Варна. Доброволци за съботник търси ръководството на една от най-големите забележителности във Варна – Римските терми.

"Нямаме нито пари, нито техника, а и дори сезонни работници, за да разчистим терена", би аларма уредникът на обекта Анна Хараламбиева. За това тя призовава всички, които милеят за туристическия имидж на града да дойдат в събота и да запретнат ръкави за облагородяване на вторите в Европа по големина Римски терми. Доброволната работна ръка трябва да почисти буренясалата източна част, която граничи с храма „Св.Атанасий" и където са били някога разположени магазините за шопинг след баня.

Добре е хората да си носят триони, брадви, мотики и задължително ръкавици, посочи уредничката.

Тези дни приключи частичната консервация на зидовете на римския паметник, за който бяха отпуснати 150 000 лева от бившия финансов министър Симеон Дянков, който беше много впечатлен от уникалните варненски забележителности и артефакти от II и III век в центъра на града. С тези средства е направена 1/7 част от необходимата консервация на термите, като целият проект е за близо 1 млн.лева. Предстои община Варна да постави ефектно осветление на обекта, а пред входа му да има посетителски и информационен център.

С 1/5 са се увеличили туристите и приходите в Римските терми от началото на годината досега, посочи Анна Хараламбиева. Средно годишно постъпленията от тях са около 35 000 лева, в силни сезони и до 40000 лева. Най-много руски групи посещават термите на Варна, след тях са германците, богатите янки от круизите, но за разлика от преди когато са ги водили с 8 пълни автобуса, сега са наполовина по-малко. Идват и с яхти по 50 американци, чиито маршрут задължително минава през Римските терми.

Още през 90-те години Римските терми влизат в най-популярните американски пътеводители сред 200-та най-посещавани археологически обекти на Земята.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай